In primul rand, vreau sa multumesc tuturor celor care dau raspunsuri pe acest site, raspunsuri foarte bune si de mare ajutor.
Intrebarea mea se refera la procura de administrare data de administrator (cand exista un singur administrator) unei altei persoane sa administreze societatea.
1. Baza legala a acesteia si daca trebuie inregistrata la ORC? (in afara de articolele din codu civil referitoare la mandat/mandatar/mandant)
2. Daca se poate face procura de administrare pentru o persoana care nu are nicio calitate pe societatea respectiva?
3. Daca administratorul mai raspunde si pentru actele facute de mandatarul sau ?(stiu ca administratorul raspunde pentru actele directorilor - legea 31/1990)
4. Ce se intampla in cazul in care un srl are ca obiect de activitate o activitate cu un anumit specific (de ex de turism) si pentru functionare administratorul sau un director trebuie sa aiba certificat de turism.
Toate actele vor fi semnate de director, ca in baza certificatului lui de turism functioneaza societatea, sau de administrator?
In cazul in care este identitate intre administrator si director se mai poate face procura de administrare unei alte persoane care nu are aceasta atestare turistica?
Desi se mai practica, procura de administrare nu este tocmai OK din mai multe pucte de vedere;
- este o forma mascata de conducere a unei societati( care nu poate fi inregistrata in registrul comertului)
-dupa parea mea poate fi data numai in cazuri speciale si pentru o singura manopera.
- mandantul va raspunde pentru faptele mandatarului.
Cu privire la directorul societatii - specialist in turism- eu recomand ca, contractele de turism sa fie semnate de administrator pentru ca numai Administratorul poate reprezenta societatea.
Oricum practica ma contrazice...???. E un subiect interesant care necesita discutii aprofundate.
Administratorul nu poate transmite dreptul său se a reprezenta societatea, dacă această facultate nu i-a fost dată în mod expres (art.71(1) din LSC). El răspunde solidar cu acea persoană pentru pagubele produse societăţii (acelaşi articol, alin.3)
Pe de altă parte, administratorul poate da mandat unei persoane pentru o operaţiune determinată, nicidecum pentru exerciţiul dreptului de administrare.
Va multmesc pentru toate raspunsurile date. Chiar imi sunt de mare ajutor ca in unele societati se mai practica, desi personal nu sunt de acord.
Ce inseamna ca "nu poate transmite dreptul său de a reprezenta societatea, dacă această facultate nu i-a fost dată în mod expres"?
Trebuie specificat in actul constitutiv ca isi poate transmite acest drept?
Ce inseamna ca "nu poate transmite dreptul său de a reprezenta societatea, dacă această facultate nu i-a fost dată în mod expres"?
Trebuie specificat in actul constitutiv ca isi poate transmite acest drept?
Procura
negrila
buna ziua,
Am procura de administrare societate facuta de administratorul societatii. in baza acestei procuri am prezentat eu , in locul administratorului, ... (vezi toată discuția)