avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata cuvenita pentru 10 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata cuvenita pentru 10 zile

Am o nelamurire cu o situatie care se repeta de vreo 3 ani si anume-angajatorul opreste activitatea firmei pe o perioada de circa 8-14 zile timp in care angajatii sunt trimisi acasa si li se plateste cu zile de concediu(obligatoriu)iar daca nu mai au ramase zile de concediu nu li se plateste nimic(e si cazul meu) invocand faptul ca se compenseaza cu celelalte luni in care am lucrat cam 200-240 de ore lunar cu program de 12 cu 24(in regulamentul intern avem program de 8 ore)deci peste programul normal 12-24 si 12-48.Problema e ca atunci cand a venit cu restul de plata eu am refuzat semnarea statului de plata precum si luarea baniilor care reprezentau 108 ore lucrate din acea luna deci fara nici o plata a orelor in care am fost tinuti acasa dar la dispozitia angajatorului adica trebuia sa asteptam un telefon cand trebuia sa ne prezentam la lucru.Ce pot face in aceasta situatie? Pot primi ceva bani pentru zilele in care am fost trimisi acasa sau poate sa invoce ca nu am fost prezent la lucru-mentionez ca nu avem fise de prezenta pe care sa le semnam.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:22, 1 Decembrie 2008
Destul de delicata situatia dvs.
Faceti o cerere prin care solicitati plata drepturilor salariale cuvenite si daca nu se va aproba puteti sesiza Inspectoratul Teritorial de Munca sau puteti chema in instanta societatea.
Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare. Pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului salariatii beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.

Puteti depune o sesizare la ITM-ul in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul.

Multumesc pentru raspuns! Asa stiam si eu dar angajatorul sustine sus si tare ca nu o sa vad nici un ban in plus decat cei pentru care am lucrat efectiv si nu am nici o sansa sa obtin acei bani pe zilele in care nu s-a lucrat.
Care este regimul juridic al zilelor in care dvs ati stat acasa ? CO, CFP. intrerupere temporara a activitatii .... din cele expuse de dvs, ar semana mai mult cu CFP , deoarece angajtorul va plateste numai pentru orele lucrate efectiv (asa ati sustinut).
S-ar putea sa le fi "fabricat" cereri de concediu fara plata sau pentru ca nu au semnat condica de prezenta sa ii treaca pur si simplu absenti.

Alte discuții în legătură

Ce sanctiune poate primi un angajator daca nu acorda liber in zilele de rusalii Popescu Lorena Popescu Lorena Si aici ma refer la ziua de luni 08 iunie 2009, pentru care directorul a zis: \" e liber pentru bugetari, noi lucram!\" (vezi toată discuția)
Loc de munca amirasimona amirasimona lucrez 10 ore pe zi obligatoriu alfel se desface contractul de munca adica as data afara Precizez ca contractul este de 8 ore zi ce pot sa fac petru a nu fi ... (vezi toată discuția)
Despre contractul de munca emil1979 emil1979 Va salut.. ma numesc Emil.Z sunt angajat ca MACELAR la o firma din Giurgiu.mentionez ca m-am angajat la aceasta firma in luna martie 2009 dar contractul de ... (vezi toată discuția)