avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ce drepturi are tatal natural ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ce drepturi are tatal natural ?

Buna ziua ,

Situatia mea este in linii mari urmatoarea :

- am fost casatorit 10 ani de zile
- in urma acestei casatorii au rezultat 2 copii , dupa divort sotia a revenit la numele ei de fata iar cei 2 copii au ramas cu numele meu de familie ( prin decizie judecatoreasca un copil a ramas la mine si unul la ea )
- acum 3 ani de zile am avut o tentativa de a ne impaca in urma careia , a ramas insarcinata a 3-a oara ( mentiune - a rezultat un baiat care acum are 2 ani )
- pe tot parcursul sarcinii , presupunand ca este copilul meu am sustinut-o financiar si moral ( mentionez ca locuiam la adrese diferite dar eram impreuna )
- dupa momentul nasterii a aparut un conflict intre mine si fosta sotie ea nefiind de acord ca acest copil sa-mi poarte numele , dorind sa poarte numele ei de familie fosta mea sotie la declararea copilului a trecut linie in dreptul tatalui
- de comun acord am efectuat un test de paternitate in care mi s-a confirmat ca este copilul meu natural ( mentiune - este un test de paternitate care in instanta nu are valabilitate juridica )

Care sunt sansele si ce actiuni in justitie imi puteti recomanda pentru ca acest copil sa-mi poarte numele de familie ( este baiat ) ?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:01, 26 Martie 2012
Actionati in judecata pt stabilire filiatie si incuviintare purtare nume. Sansele sunt mici daca mama se opune, dar incercati cu ajutorul unui avocat.
Dvs il puteti recunoaste oricand la ofiterul starii civile, insa nu i se va schimba numele si apoi va fi si mai greu in privinta numelui, parerea mea
De ce sunt sansele mici ?

Multumesc
Pentru ca minorul are deja un nume si trebuie sa aveti motive temeinice sa-l schimbati, numele nu se schimba automat la stabilirea filiatiei, trebuie sa cereti asta si e dificil daca mama se opune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada de paternitate vs. recunoasterea paternitatii Capricron Capricron O situatie mai rara, in care ma aflu. In noiembrie 2016 am divortat de fosta sotie, din motive de infidelitate. Divortul s-a produs la un cabinet notarial, ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate minor fara efecte in cn carmenconstantin carmenconstantin Va rog sa ma lamuriti. Daca eu i-mi recunosc copilul conform procedurii (declaratie in fata ofiterului de la registru civil) fara ca mama sa fie de acord sa-mi ... (vezi toată discuția)
Problema paternitatii Rzaretcha Rzaretcha Buna ziua! Eu și prietena mea, viitoarea soție suntem fericiții părinți ai unei fetite sănătoase. Copilul a fost conceput în timp ce soția se afla ... (vezi toată discuția)