avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 487 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada de paternitate vs. recunoasterea paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada de paternitate vs. recunoasterea paternitatii

O situatie mai rara, in care ma aflu. In noiembrie 2016 am divortat de fosta sotie, din motive de infidelitate. Divortul s-a produs la un cabinet notarial, intentat in octombrie 2016 si finalizat in noiembrie 2016(cele 30 zile...) Fosta sotie dupa divort a trecut pe numele ei de familie iar eu am ramas pe al meu, In iulie 2017, ea a nascut o fetita iar pe certificatul constatator eliberat de spitalul judetean a fost trecut numele meu la: tata caci in urma calculelorfacute de ei... data conceperii este in noiembrie(perioada cat noi eram in divort). Noi doi nu am mai locuit impreuna din august 2016 iar in preajma ei mereu au fost parinti, mai mereu ...pe unde mergea, De curand fosta sotie m-a chemat la starea civila de la primaria municipala pentru a face o cerere prin care sa fiu de acord (consimt) ca fetita sa poarte numele ei de familie pentru a putea sa i sa faca certificat de nastere. Bineinteles ca nu am semnat nimic, la insistentele doamnei -ofiterul starii civile-. Momentan, fosta sotie locuieste in concubinaj cu adevaratul tata al copilului, pe care acesta...il recunoaste. Cum pot scapa mai repede de aceasta problema in care am fost bagat nevinovat? Tagada de paternitate inseamna, timp, teste, bani...procedura pe care trebuie sa o intentez eu. Citisem undeva ca atunci cand instanta judecatoresca a constatat recunoasterea paternitatii facuta de parat in fata ei, pe baza de declaratie de la mama copilului, adevaratul (recunoscut) tata, martori care sa afirma ca nu a locuit cu mine din august 2016, s-ar putea (in functie si de judecator) sa decida ca in certificatul de nastere a copilului sa fie trecut (in cazul de fata) concubinul. Totusi, aceasta recunoastere a paternitatii rezultata din constatarea unei situatie si nu a probelor cerute de instanta pentru a stabili paternitatea si poate fi contestata potrivit art.58 C.familiei. Legatura mea cu fosta sotie este una...buna, ambii vrem sa rezolvam asta cat mai repede. Ce sfaturi imi dati? Multumesc!
Buna seara,
Va trebui sa introduceti in instanta o cerere de tagada paternitatii!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Capricron a scris:

Citisem undeva ca atunci cand instanta judecatoresca a constatat recunoasterea paternitatii facuta de parat in fata ei ...


Problema este că nici măcar instanța nu poate să constate recunoașterea făcută de un tată (adevăratul tată) a unui copil care are deja un tată (pe dvs.) dacă nu a fost mai întăi înlăturată filiația anterioară. Altminteri ar rezulta ...doi tați.

Filiația care a fost stabilită față de dvs. (în baza legii) poate fi înlăturată numai printr-o hotărăre judecătoarească de admitere a acțiunii de tăgadă de paternitate.

Este necesar să investiți instanța cu o acțiune de tăgadă de paternitate.
Altminteri, degeaba ar face adevăratul tată o declarație de recunoaștere. Este nulă absolut. Însă, devine valabilă dacă filiația anterioară a fost înlăturată prin hotarăre judecătoarească.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte necesare schimbarii numelui unui minor theosia theosia Buna ziua. Fiind despartita in fapt in anul 2006 am dat nastere unui copil care pe certificatul de nastere poarta numele fostului sot. In 2014 s-a terminat ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii Nic75 Nic75 Bună ziua. Mă numesc St și locuiesc în Italia. De 14 ani jumătate, sunt într-o relație cu Mihaela, rezidentă și ea în Italia cu mine. Din 07/2016, ... (vezi toată discuția)
Mama este casatorita dar are un copil cu alt barbat Lulica Lulica Am multa nevoie de un sfat in urmatoarea problema: O prietena este castorita, dar nu mai sta cu sotul de vreo 5 ani. Are impreuna cu acesta o fetita care a ... (vezi toată discuția)