avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitatii

Bună ziua. Mă numesc St și locuiesc în Italia. De 14 ani jumătate, sunt într-o relație cu Mihaela, rezidentă și ea în Italia cu mine. Din 07/2016, suntem părinții unui băiețel . Este născut în Italia, iar numele de familie este numele meu, , fiind eu tatăl biologic. Povestea noastră a luat o întorsătură neașteptată, din momentul conceperii și nașterii lui S, fără ca noi să știm că va urma asta. Mihaela la momentul respectiv, nu era încă divorțată de fostul soț, dar de care era despărțită deja din 2008. În urma căsniciei lor, au rezultat 2 copii, care au locuit cu mama în Italia, după despărțirea părinților din 2008. În noiembrie 2016, am fost la consulatul român la Bologna, (Italia) în prima noastră tentativă, de a depune actele pentru certificatul de naștere românesc al copilului, dar din păcate nu s-au putut elibera, deoarece , mama, avea încă numele fostului soț și automat, copilul ar fi fost trecut cu numele fostului soț al mamei. Pe data de , foștii soți au divorțat legal și de comun acord, într-un birou notarial din București, sectorul 6... copiii lor, fiind deja majori la momentul divorțului. Chiar dacă divorțul a fost înfăptuit, tot nu s-a putut elibera certificat de naștere românesc lui S, deoarece trebuia făcută o tăgadă, pentru că în momentul conceperii și nașterii, mama nu era divorțată legal (noi habar nu aveam de așa ceva) având în continuare numele din urma căsătoriei. Așa că, o altă tentativă fără succes a avut loc în 2018 la consulatul român la Bologna. În 2020, am cerut ajutorul unui avocat, care după aproape 2 ani de zile pentru noi (bine, fiind și pandemia la mijloc)...a găsit ca ultimă soluție pentru noi, trecerea minorului pe numele "tatălui" prezumt, iar după câteva luni, să deschidă un proces împotriva lui și să îl cheme în instanță, să îi ceară să renunțe la paternitate. În ceea ce ne privește, nu am fost de acord...nici noi, nici "tatăl" prezumt cu această soluție. Țin să precizez, că în contextul situației noastre actuale, noi comunicam cu "tatăl" prezumt și suntem în relații de respect și colaborare, venite din partea ambelor părți, pentru finalizarea acestui proces complicat. Dorim să ne fie bine tuturor, iar S să aibe în sfârșit certificat românesc, cu numele tatălui său biologic trecut, (are doar italienesc dar nu-i folosește la nimic) să poată călătorii, să își viziteze frații in Anglia, să își viziteze și să-și cunoască bunicii din România, dar nu suntem de acord ( niciunul dintre noi) cu soluția decisivă aleasă de fostul avocat. Am fi recunoscători, daca s-ar putea pune in discuție la tribunal, un test ADN. Cu siguranță ne-ar salva.
Mulțumim pentru înțelegere și sperăm din inimă să putem rezolva aceasta situație, (dureroasă pentru noi) cât mai repede posibil. Dacă sunt nelămuriri, suntem aici sa vă răspundem.
Mulțumim.
Cu respect,
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
gi-jane2, moderator
Cel mai recent răspuns: myke_myke , utilizator 02:12, 1 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate rezolva prin decizie judecătorească, atât în Italia cât și în România.
Depuneți la judecătorie o acțiune numită tăgadă de paternitate și instanța va dispune soluția corectă.


Dacă toate părțile implicate sunt de acord, s-ar putea sa nu mai ceara instanța efectuarea testului ADN.
În plus, dacă toate părțile sunt cooperante, procexul se va soluționa repede, fără prea multe amânări.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2023
Dapix, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calea este judecatoreasca, cu certificat de nastere in care apare sotul mamei ca tata, caci aceasta paternitate prezumata legal se va contesta.

Daca nu e trecut ca tata puteti avea dificultati pe calitatea procesuala pasiva a celui chema ca parat in instanta.

In functie de pozitia procesuala a partilor, se va putea dispune un test ADN clinica privata (mai ieftin si mai rapid) sau la INML. Fara acesasta proba stiintifica nu se va putea schimba filiatia unui copil, indiferent de recunoasterile din dosar.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate am inteles gresit ... pe certificatul de nastere/constatator emis de autoritatile din Italia, numele de familie al copilului este cel al tatalui biologic, si tot tatal biologic este trecut ca tata?

Cei de la Consulat au inregistrat nasterea? Ai zis "nu au eliberat", dar au inregistrat nasterea? Ar fi trebuit, mama e cetatean roman, copilul automat cetatean roman, treaba cu dreptul la cetatenie garantat...

La Consulat trebuie sa te lamuresti... au inregistrat nasterea? Daca da... s-a completat numele tatalui? Intreaba de CNP, nr certificat de nastere pentru a solicita in instanta completarea acestuia. Nu se va elibera certificatul de nastere fara hotarare judecatoreasca.

As zice ca intr-o astfel de situatie nu se poate completa numele tatalui fara hotarare judecatoreasca - exista deja un document oficial in care se prezuma un tata ... altul decat cel prezumat in baza legilor din Romania. Daca iti da certificatul de nastere romanesc pe numele Popescu si tata Popescu, desi pe cel italian e Ionescu... poate nu-ti mai bati capul prin instanta... si-l lasi asa cu identitate dubla, in toata regula... cu nume de familie diferit, tati diferiti, cetatenii diferite.

Mandatezi avocat pentru inregistrarea/inscrierea nasterii (daca aceasta nu a fost realizata de Consulat)... nu se completeze nume tata.... nu se elibereaza certificat de nastere... se actioneaza in instanta pentru tagada si admitere paternitate, incuviintare nume.... completare certificat de nastere.

Cauta un avocat cu experienta pe cazuri de paternitate.

"În lipsa acordului părinților cu privire la numele de familie, instanța de tutelă hotărăște....

În actul de naștere întocmit cu ocazia declarării nașterii nu se completează numele de familie al copilului; certificatul de naștere se eliberează numai după înscrierea mențiunii privind stabilirea numelui de familie de către instanța de tutelă."

[ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2023
c123456, utilizator
In cazul in care Consulatul iti transcrie certificatul italian, e obligat sa iti treaca in calitate de tata al copilului pe sotul mamaei, indiferent de documentul italian. In cazul asta iti va elibera un CN valabil doi ani de zile (avand ca tata pe sotul mamei) si vei avea nevoie de el la eliberarea pasaportului, chiar daca ti se pare ciudat.
Insa, pana la urma, tot trebuie sa treci printr-un proces de tagada a paternitatii.
Astfel, decat sa te complici cu un certificat de nasatere provizoriu(2 ani), recomand sa faci cauti un avocat bun, sa treci prin faza procesului de paternitate si sa ii spui avocatului sa se ocupe si de eliberarea certificatului de nastere romanesc (dupa pronuntare) avand ca tata pe cel biologic
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
myke_myke, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere copil in afara casatoriei nebv nebv Buna ziua, doresc sa va pun o intrebare pentru un prieten. Prietena lui (romanca ca si el) cu care locuieste de 2 ani (in Germania), a fost casatorita ... (vezi toată discuția)
Mama este casatorita dar are un copil cu alt barbat Lulica Lulica Am multa nevoie de un sfat in urmatoarea problema: O prietena este castorita, dar nu mai sta cu sotul de vreo 5 ani. Are impreuna cu acesta o fetita care a ... (vezi toată discuția)
Pas dupa pronuntare divort Veronica1990 Veronica1990 Buna ziua, La inceputul acestei luni am avut ultimul termen in divortul cu sotul meu, in urma caruia s-a admis cererea de divort si s-a pronuntat solutia de ... (vezi toată discuția)