avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract cu uzufruct cand partenerii sunt divortati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract cu uzufruct cand partenerii sunt divortati

O cunostinta are urmatoarea problema : soacra ei a facut act de vanzare cumparare cu uzufruct pentru ea si sotul ei, dupa un timp ea divorteaza, peste niste ani moare fostul sot si la scurt timp moare si soacra. In conditiile in care soacra nu a modificat contractul si nu s-a facut nicio succesiune pana in prezent, aceasta cunostinta are dreptul la acea casa ? Mentionez ca soacra a avut 2 copii (unul traieste), iar cunostinta mea are 2 copii majori.
Multumesc

Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 09:39, 27 Martie 2012
Cu certificatul de deces al fostei soacre, radiaza sarcina din cartea funciara a imobilului
Cunostinta dvs va fi proprietara pe o cota din casa sau pe jumatate, functie de cat din casa au cumparat sotii de la soacra dupa ce dezbate impreuna cu copiii ei succesiunea dupa fostul sot. Copiii vor imparti egal cota tatalui lor din casa, iar dansa va avea restul ( jumatate din cota cumparata impreuna cu sotul )

Succesiunea dupa soacra nu au de ce sa dezbata ca nu mai avea nimic in proprietate la data decesului, deci alti copii ai ei nu conteaza aici. Ei erau interesati sa atace acest act de vanzare la timpul potrivit
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
gi-jane2, moderator
gi_jane2 a scris:



Succesiunea dupa soacra nu au de ce sa dezbata ca nu mai avea nimic in proprietate la data decesului, deci alti copii ai ei nu conteaza aici. Ei erau interesati sa atace acest act de vanzare la timpul potrivit


Timpul potrivit pentru atacarea actului este dupa data decesului. A se vedea reglementarea, atat in vechiul cod civil, cat si in cel nou, cu privire la vanzarea facuta unui descendent cu rezerva uzufructului.

Asta daca defuncta a mai avut copii si daca acestia intentioneaza sa-si apere dreptul la rezerva.
Corect, dupa data decesului. Am presupus, poate corect, poate gresit, ca soacra n-a murit acum, recent. Stiam ca cei interesati au timp 3 ani dupa deces/ de cand afla de deces sa atace actul
Multumesc frumos pentru raspuns.Ar mai fi o problema : certificatele de deces ale fostei soacre si sot au fost luate de celalalt fiu supravietuitor...In aceste conditii, cunostinta mea, ca fosta nora si sotie, are vreo sansa sa ceara si sa obtina de la Serviciul stare civila duplicatele certificatelor de deces ? Sau e recomandabil sa solicite aceasta fii ei majori ?
Fostul sot a decedat in martie 2011 si fosta soacra in martie 2012.
Multumesc.
Am presupus gresit :(. Copiii soacrei pot ataca actul de vanzare intre ea si fiul decedat.
Unul din copiii cunostintei dvs pot sa ceara duplicat dupa certificatul de deces al tatalui lor si cred ca si dupa al bunicii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vânzare cumpărare cu clauză de întreținere și uzufruct viager Ghermanviorica Ghermanviorica Va rog să mă ajutați cu un răspuns.În anul 2003 adecedat soțul meu moștenitor cu cota parte după mamă la fel si tatăl și fratele soțului.În anul ... (vezi toată discuția)
Ce fel de act trebuie facut ?? Gyna Gyna Buna seara!Eu si fostul sot nu am facut partaj dupa divort ,iar abia acum ,la 5 ani de la divort am reusit in sfarsit sa il conving sa facem un act pt. fiica ... (vezi toată discuția)
Mostenitori imobil al unui parinte casatorit a doua oara sourcherry31 sourcherry31 Buna ziua ! Am dori sfatul dvs. cu privire la urmatoarea situatie: acum cateva zile ,socrul meu impreuna cu sotia sa din a doua casatorie au achizitionat un ... (vezi toată discuția)