avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie cu rugamintea ...

Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie ce rugamintea de a va spune punctul de vedere profesionist in acord cu normele in vigoare . In urma decesului socrului meu au ramas ca mostenitori legali sotia acestuia si fiica, respectiv sotia mea . Intre timp, sotia mea a ramas in strainatate si a divortat de mine . Soacra mea, bolnava, aflata in grija mea, neavand bani pentru dezbaterea succesiunii, doreste sa-mi cesioneze cu titlu gratuit dreptul sau succesoral indiviz cu scutire de raport . As dori sa aflu daca aceasta trazactie se poate face pe cale notariala, avand in vedere ca, nefiind dezbatuta succesiunea, soacra mea nu poate obtine certificat de atestare fiscala si extras de carte funciara de autentificare. Ce alte modalitati legale ar putea fi aplicate, care sa consfinteasca aceasta donatie, fara posibilitate de atac, eventual emiterea unui certificat de calitate in baza caruia soacra mea sa-mi poata cesiona drepturile succesorale. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:15, 10 Martie 2025
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate emite certificat de calitate de moștenitor, în absența fiicei (fostei sotii).
Apoi, dvs de ce ați vrea sa rămâneți în indiviziune cu fosta soție?
Fosta sotie s-a stabilit in strainatate, in situatia actuala daca moare soacra mea eu pot fi dat afara din casa de catre fosta sotie pentru a vinde imobilul.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca unică fiică și moștenitoare, da.
Ideea este ca orice act se ataca.
Iar ca să valorificați drepturile succesorale lăsate de soacră, prima data trebuie dezbătută moștenirea după socru, unde are dreptul și fosta soție.
Dacă vreți sa o ajutați pe soacră, contactați un avocat și sprijiniti-o sa dezbata succesiunea după socru în instanță. Și tot în instanță sa facă și partajul, solicitând atribuirea bunurilor în lotul ei.
Când va deveni proprietar exclusiv, abia atunci vă va putea face acte.
Orice act se ataca dar nu se castiga decat daca este facut prost, obiectul discutiei nu este dezbaterea succesiunii, din motive atat materiale cat si lipsei de interes in acest moment a ficei mostenitoare rezervatara . Procedura expusa de Dv. este cea generala, clasica, avand ca finalitate emiterea unui certificat de mostenitor, or eu am pus in discutie o situatie particulara, complet diferita, a cesionarii drepturilor succesorale asupra cotei parti indiviza ce revine sotiei autorului succesiunii, respectand rezerva ficei, asemanator donatiei scutita de raport . In acest mod nu este necesara prezenta la notar sau instanta a ficei, atata timp cat nu ii este afectata rezerva succesorala, urmand ca in viitor sa se dezbata succesiunea intre mine fica autorului.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce înseamnă în viziunea dvs act făcut "prost"?
Cesiunea este o specie de vânzare. Codul civil nu reglementează cesiunea drepturilor succesorale, ci vânzarea de drepturi succesorale (caz în care ar trebui sa ii achitați soacrei un pret) sau donația de drepturi succesorale.
Dvs v-ati referit la împrejurarea că soacra dorește sa va transmită toate drepturile succesorale.
Cum nu încalcă asta rezerva fiicei?
Apoi, care e diferența că dezbate soacra moștenirea sau o dezbateti dvs?

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Succesiune zoltan_zoltan zoltan_zoltan Buna ziua, daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)