avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie cu rugamintea ...

Buna ziua. Va supun atentiei urmatoarea situatie ce rugamintea de a va spune punctul de vedere profesionist in acord cu normele in vigoare . In urma decesului socrului meu au ramas ca mostenitori legali sotia acestuia si fiica, respectiv sotia mea . Intre timp, sotia mea a ramas in strainatate si a divortat de mine . Soacra mea, bolnava, aflata in grija mea, neavand bani pentru dezbaterea succesiunii, doreste sa-mi cesioneze cu titlu gratuit dreptul sau succesoral indiviz cu scutire de raport . As dori sa aflu daca aceasta trazactie se poate face pe cale notariala, avand in vedere ca, nefiind dezbatuta succesiunea, soacra mea nu poate obtine certificat de atestare fiscala si extras de carte funciara de autentificare. Ce alte modalitati legale ar putea fi aplicate, care sa consfinteasca aceasta donatie, fara posibilitate de atac, eventual emiterea unui certificat de calitate in baza caruia soacra mea sa-mi poata cesiona drepturile succesorale. Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:15, 10 Martie 2025
Va multunesc pentru interesul acordat problemei mele, dar cred ca nu am fost suficient de bine inteles.
Un act facut prost, si, nu doar in viziunea mea, este un inscris neclar, nelamuritor, interpretabil, necuprinzator, Cesiunea mostenirii cu titlu gratuit nu este o operatiune de vanzare, poate avea ca obiect universitatea bunurilor lui de cujus prin aplicarea regulei donatiei. Eu nu am mentionat transmiterea tuturor drepturilor succesorale ale soacrei mele, ci doar cele corespunzatoare cotei parti indiviza care ii revine legal ca sotie si ca mostenitoare a sotului decedat, cu respectarea rezervei legale fostei mele sotii. De asemenea nu am sustinut ca eu o sa dezbat succesiunea, eu urmarind ca in baza actului de cesionare sa nu fiu pus pe drumuri, astfel nefiind strain de succesiune, iar, ulterior, cand voi avea banii necesari, sa cer dezbaterea succesinii. Daca doriti sa va implicati in continuare la aceasta discutie, va rog sa va referiti la intrebarile mele expuse in postarea initiala.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cesiune = Transmitere de către o persoană altei persoane a unui drept de creanță cu titlu oneros în temeiul unui contract.
Cesiune cu titlu gratuit înseamnă donație.

Eu nu am mentionat transmiterea tuturor drepturilor succesorale ale soacrei mele, ci doar cele corespunzatoare cotei parti indiviza care ii revine legal ca sotie si ca mostenitoare a sotului decedat, cu respectarea rezervei legale fostei mele sotii.


Și care e partea aceea? Stabilită prin ce act?
Întinderea cotei părți a soacrei se stabilește fie într-un certificat de moștenitor, fie intr-o hotărâre judecătorească.
Cota soacrei dvs depinde atât de opțiunea succesorala a dânsei, cât și de opțiunea fiicei.
Ca atare, necunoscand întinderea drepturilor succesorale ale soacrei, cum puteți aprecia dacă donația încalcă sau nu rezerva fiicei?
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Martie 2025
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Soacra va piate vinde sau dona drepturile succesorale și în plus va poate lasă testament pt ce mai are ea.
Dacă ați fi dezbatut succesiunea și apoi ați fi semnat un contract de întreținere, ați fi rămas cu tot, asa...doar cu jumatate
Buna ziua d-na gi-janez. Testamentul poate fi atacat de catre fosta sotie . Succesiunea nu poate fi dezbatuta in prezent fosta sotie fiind stabilita deocamdata in strainatate.. De ce prin cesiunea mostenirii cu raport as ramane cu jumatate si nu cu dreptul la mostenirea soacrei mele, respectiv jumatate ca sotie a autorului si o treime ca mostenitoare a acestuia
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin cesiunea de drepturi succesorale, nu poate fi vb dacat de partea mostenita de la sot, adică numai 1/4 din ce avea sotul ei. Pt ce avea ea separat de mostenire, nu va poate lasă decât testament tocmai ca nu puteți dezbate acum mostenirea si nu are ce sa va dea pt ca nu are o parte determinata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sau contract de vanzare cumparare? vio_popescu vio_popescu Buna ziua, Sotia mea are o situatie juridica de rezolvat si as dori sa va cer parerea, in numele ei: Parintii sotiei sunt proprietarii unui apartament, ... (vezi toată discuția)
Succesiune zoltan_zoltan zoltan_zoltan Buna ziua, daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Donatie de casa. JANCSCI JANCSCI socrul meu a mostenit inpreuna cu fratele lui casa parinteasca.jumatatea lui a donato sotiei mele, ia fiind fica lui,.sotia mea avind inca 4 frati se poate ... (vezi toată discuția)