avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Buna ziua,

daca singurii mostenitori ai defunctului meu socru sunt sotia lui si fiica lor, mai este nevoie sa se faca succesiunea intre ele in cazul in care nu se doreste impartirea masei succesorale inainte de decesul sotiei mostenitoare? Nu este suficient sa se faca succesiunea dupa decesul sotiei mostenitoare? Sau in caz ca se face acum, mai este nevoie ca fiica sa faca succesiunea si dupa decesul mamei?

Cu multumiri,
Succesiunea trebuie dezbatuta si dupa sot daca sunt bunuri de mostenit dupa acesta. Astfel, daca nu se dezbate acum succesiunea dupa sot, aceasta va trebui dezbatuta ulterior, odata cu succesiunea sotiei. Daca succesiunea se dezbate in termen de mai mult de 2 ani de la data decesului, pe langa restul taxelor se mai datoreaza si un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile mostenite.
Sunt 2 succesiuni diferite.
1. A socrului, mostenitori fiind soacra si fiica. Soacrei i se cuvine o cota de 1/4, iar fiicei o cota de 3/4. In urma dezbaterii succesiunii socrului, mama si fiica vor ramane proprietare in indiviziune pe intreaga masa succesorala (fara a se determina fizic partea fiecaruia). Pentru impartirea la modul concret si fizic, ar trebui incheiat un act de partaj voluntar, insa nu e obligatoriu.
2. A soacrei (la decesul acesteia).
La dezbaterea mostenirii dupa soacra, este necesar certificatul de mostenitor dupa socru.
Pentru ca soacra isi mosteneste sotul.
Asa ca fiica ori dezbate separat fiecare mostenire, ori le dezbate pe amandoua la decesul soacrei. Cu mentiunea ca, daca trec mai mult de 2 ani de la data decesului socrului, costurile vor fi mai mari (se percepe in plus un impozit de 1% din valoarea masei succesorale)
Cred, totusi, ca desi exprimarea este in conformitate cu prevederile codului fiscal, "impozitul se calculează și se încasează la valoarea proprietăților imobiliare cuprinse în masa succesorală."
Multumesc foarte mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are dreptul la partaj succesoral? danut74 danut74 vreau sa stiu daca sora vitrega a sotului meu are dreptul la partaj succesoral...situatia este urmatoarea:socrul meu cand sa casatorit a luato pe soacramea ... (vezi toată discuția)
Succesiune si dobindire apartament Petrash Petrash In urma decesului socrului meu a ramas un apartament cu doua camere. Dintr-o casatorie anterioara, socrul meu are doua fiice - pe FOSTA mea sotie si pe sora ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)