avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare sau modificare titlu de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare sau modificare titlu de proprietate

In situatia in care s-a emis un titlu de proprietate pentru o suprafata mai mica decat cea cu care defunctul s-a inscris in registrul agricol (conform registrului agricol, X aparea cu 10 ha dar in titlu apar 8 ha), care este temeiul de drept privind anularea (modificarea acestui titlu de proprietate)?
Precizez ca am studiat art. III din Lg. 169/1997 si nu am gasit acest caz de care fac vorbire.
B-)
Cel mai recent răspuns: f.nica , utilizator 10:21, 12 Noiembrie 2009
Pentru ca sa opereze nulitatea motivul trebuie sa fie cel putin contemporan incheirii actului si partea sa nu-l fi cunoscut. Avand in vedere faptul ca titlul se emite pe baza unui proces verbal de punere in posesie semnat olograf de catre titular,acesta prin semnarea procesului verbal a luat la cunostiinta de suprafata pentru care i s-a reconstituit dreptul de proprietate respectiv cea de 8 ha si nu cea de 10 ha pe care probabil ca o solicitase prin cerere.
Practic in instanta, multe din procesele de fond funciar, care se castiga se cam refera la cazul expus de mine.
Problema este ca instantele au inceput sa puna in vedere sa se precizeze temeiul de drept al unei astfel de cereri,
Astept sugestiile dvs. in privinta admisibilitatii unei astfel de cereri in anularea titlului de proprietate.
Si ar mai fi o problema de care m-am lovit tot in materia anularii unui titlu de proprietate:
In situatia in care doresc sa cer anularea titlului de proprietate pentru motivul ca reconstituirea nu s-a facut pe vechiul amplasament ci pe altul pe care acesta nu l-a muncit niciodata, iar vechiul amplasament este trecut in titlul altor persoane, care ar fi si in aceasta situatie temeiul de drept al nulitatii titlurilor?
Mai exact este admisibila o astfel de actiune? Si in acest caz este util de precizat temeiul de drept...
Pe tema "anulare sau modificare titlu" am şi eu o problemă, pe care v-o expun pentru simplificare în numele lui tata, în vârstă de 74 de ani.

Tata spune:

Sora mea s-a căsătorit în 1957 si a primit zestre 3 Ha de teren arabil, pe care l-au luat comunistii la CAP în 1961.
În 1991, la reconstituirea dreptului de proprietate, socrul ei (care la colectivizare avea numai 1 Ha cu toată familia lui) face cerere de reconstituire pentru 4 hectare. După vreo 2 ani moare si treaba rămâne încurcată. Titlul de proprietate iese deabia în 2005, pe numele socrului surorii mele, al soţului ei si a încă doi cumnati de-ai ei, ca fiind moştenitori după soacra ei, moartă înainte de Revoluţie.

Sora mea nu mai apare ca titular pe nici un act. Cele 3 Ha ale ei sunt acum în proprietatea familiei soţului ei.

Ea nu a avut copii, aşa că eu şi alte două surori (sau copiii noştri), vom moşteni jumătate din averea ei, ca colaterali privilegiaţi (1,5 Ha cumnatul, 1,5 Ha noi).

Cu cumnatul meu nu ne putem înţelege omeneşte.

Întrebare: Cum putem face noi colateralii, să atacăm acest titlu de proprietate, pe care apare terenul surorii dar nu apare şi sora noastră?

Eu consider că trebuia făcut un titlu de proprietate care să aibă un singur titular pe cele 3 Ha, şi anume sora mea.

Multumesc anticipat!
Reconstituirea dreptului de proprietate s-a facut (si inca se face) pe acte, nu pe povesti de familie (imi cer scuze daca suna cam dur, dar asta este realitatea, cu toate ca, de multe ori, povestile de familie exprima adevarul).
Ce documente scrise aveti referitor la zestrea primita de sora tatalui dvs? A existat o foaie de zestre, ceva? Pentru ca legea 18/1991 prevede ca reconstituirea dreptului de proprietate se face catre persoanele care au intrat cu pamantul in CAP sau carora statul le-a preluat pamantul, cu act sau fara, ori mostenitorilor acestora.
Deci, daca socrul (sau soacra) surorii tatalui dvs. figureaza ca a intrat in CAP cu 4 ha (adica tot pamantul) fara nici o referire de unde provin aceste 4 ha, imi pare rau sa va spun, dar va luptati cu morile de vant. Singura care putea, eventual, face ceva, era chiar sora tatalui dvs. care, cunoscandu-si dreptul, trebuia sa mearga in 1991 si sa faca cerere separata de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenul de zestre (eventual cu martori).
In situatia de fata, exista 2 variante:
1. fie va intelegeti cu cumnatul;
2. fie verificati registrele agricole 1955-1958 la rolul bunicului dvs.: daca i-a dat, intr-adevar, fiicei, 3 ha de zestre, in anul 1956 bunicul trebuie sa figureze cu toata suprafata, iar in 1957 apare diminuarea de 3 ha si mentiunea unde a trecut acest teren. Pe baza acestor inscrisuri (daca exista si au fost completate corect la vremea respectiva), puteti introduce o actiune in nulitatea absoluta partiala a titlului de proprietate al familiei socrului, in baza art. III lit. a din legea 169/1997 - ca o reconstituire a dreptului de proprietate unor persoane fara drept, pentru reducerea suprafetei de la 4 ha la 1 ha (sa se scada cele 3 ha ale surorii tatalui dvs.).
Ce nu va pot spune (si asta apreciaza doar instanta), este daca, avand in vedere ca nici sora tatalui dvs. si nici mostenitorii ei nu au formulat vreo cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru cele 3 ha in baza legii fondului funciar, vi se poate recunoaste dvs. proprietatea asupra lor, ori tot ce veti obtine va fi ca familia cumnatului sa nu beneficieze de pamantul sorei tatalui dvs.

Alte discuții în legătură

Punerea sub interdictie Pisi Mia Pisi Mia Buna ziua. Sentinta judecatoreasca de punere sub interdictie, dupa ramanerea definitiva este comunicata unitatii sanitare de profil si anume, spitalului de ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate, neclaritati vulpys vulpys buna seara,strabunicii mei sunt decedati,strabunicul a detinut un teren de 5 ha extra si 2000 mp intra,a fost improprietarit dupa razboi,avand 5 copii,la ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate doar pe numele unui singur mostenitor slivneanu2001 slivneanu2001 Buna ziua am si eu o problema .Bunicii mei au decedat in 1986.In 1995 s-a luat pe legea 18/1991 6 ha de pamant unde este un titlu de proprietate unde apar cei ... (vezi toată discuția)