Buna ziua.
Sentinta judecatoreasca de punere sub interdictie, dupa ramanerea definitiva este comunicata unitatii sanitare de profil si anume, spitalului de psihiatrie.
Conform art. 145 din Codul familiei, aceasta sentinta se comunica medicului sef al comunei, orasului, mun...etc pentru a fi luat in evidenta, in vederea instituirii unei supravegheri medicale permanente.
Problema: Ce inseamna supraveghere medicala permanenta, in opinia legiuitorului?:">
1. Curatorul il va prezenta pe cel pus sub interdictie, la Spital in vederea internarii acestuia?
2. Este luat in evidenta la nivelul Centrului de Sanatate Mintala (Laborator de Sanatate Mintala) si supravegheat, prin consultatii medicale periodice, cu ajutorul curatorului, care are ca obligatie sa-l aduca periodic?
Multumesc.
legiuitorul se refera la faptul ca bolnavul cu afectiuni psihice trebuie sa fie in evidenta specialistilor si supravegheat.
credem ca ambele situatii sunt uzuale.
Unchiul meu (78 de ani), sotul unei surori de-a lui tata (76 de ani), l-a dat pe tata in judecata pentru partaj in numele matusii mele, care sufera de dementa Alzheimer in ultima faza. Aceasta nu ne mai cunoaste, nu mai tine minte nimic din evenimentele recente. Odata cand am fost la ei in vizita nu mai gasea intrerupatorul sa stinga lumina.
Unchiul meu, un procesoman notoriu, profitand de boala matusii a facut o cerere de chemare in judecata in numele ei si a pus-o sa o semneze.
Ea nu a pretins niciodata nimic de la tata, care a ingrijit multi ani de parintii lor si le-a facut inmormantarile, dar nu a fost lasata de unchiu sa vina la notariat sa semneze partajul voluntar de aproape 20 de ani decand s-au redat pamanturile colectivizate. Pretinde un pogon din cele 12 care sunt pe titlu. Nu au copii.
Am urmatorul plan:
1. sa cer instantei sa dea o hotarare partiala asupra a 3 ha zestrea lui tata si 1 ha zestrea lui mama (total 8 pogoane) cuprinse tot pe acest titlu (dreptul asupra lor poate fi dovedit cu registrele din primarie). Sa ramana de partajat doar 4 pogoane la 4 frati.
2. Sa o pun sub interdictie pe matusa mea si sa o lungesc cu unchiu pana moare, sa-l invat minte pentru toata bataia de joc de care tata a avut parte din partea lui in ultimii 18 ani. E drept ca si tata nu a stiut ce trebuie facut ca sa rezolve cu terenurile, dar nici pe mine nu m-a lasat pentru ca mai vorbeam uneori cu unchiu si ma banuia ca sunt de partea lui. Adevarul era ca nu aveam chef de scandal, mai ales ca am mai avut nevoie de niste semnaturi de la unchiul meu in legatura cu averea detinuta in indiviziune. "Fa-te frate cu dracu, pana treci lacul"
Problema este ca daca vreau sa o pun sub interdictie am citit pe net ca trebuie sa depun si acte medicale care sa dovedeasca lipsa de discernamant. Ori eu nu am acces la actele partii advese. Stiu numai ca la Primarie unchiu figureaza ca angajat asistent personal al matusii care este persoana cu handicap psihic sever.
Intrebare: Pot cere Primariei sa-mi elibereze acte din dosarul matusii care sa dovedeasca temeinicia cererii mele de punere sub interdictie?
Primaria nu o sa va elibereze astfel de acte, care sunt cu caracter confidential, iar dvs. nu sunteti reprezentantul legal al matusii.
Puteti face cerere in instanta de punere sub interdictie si instanta va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice.
Totodata, instanta va putea solicita Primariei, prin adresa oficiala eliberarea de copii de pe actele matusii dvs.
Succes!
Mulţumesc pentru răspuns.
Ar mai fi fost ceva de întrebat.
Mai întâi să explic: când s-a măritat mătuşa mea în 1957 a primit zestre 3ha de teren arabil, pe care bineînţeles le-au luat comuniştii şi le-au băgat la CAP. După revoluţie, acest teren apare pe un titlu de proprietate pe care sunt trecuţi tatăl unchiului meu, unchiul meu şi încă 2 fraţi care o moştenesc pe mama lui unchiu-meu. E ca şi cum astea 3ha ar fi fost ale soacrei mătuşii mele. O aiureală.
Familia unchiului meu a avut iniţial 1ha de teren, iar acum deţine 4ha. Mătuşa mea nu apare pe nici un act de proprietate. Practic ea nu mai are nimic.
Mătuşa mea nu are copii, aşa că după moartea ei, tata şi alte două surori vin la moştenire alături de soţul ei, numai că ea nefiind inclusă în titlul de proprietate nu deţine practic nici un teren.
Am fost la primărie să le semnalez nemulţumirea noastră şi mi s-a spus că nu se mai poate face nimic pentru că mătuşa mea nu a depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate în termenul prevăzut de lege (în 1991).
Întrebare: Cum putem noi cei din familia mătuşii să-i redăm dreptul de proprietate asupra terenului ei primit de la părinţi în 1957?
Ea singură nu are cum pentru că nu mai are discernământ şi dealtfel nici când era conştientă nu putea avea un cuvânt în faţa unchiului meu care a dominat-o toată viaţa. În schimb noi avem în acest caz un interes succesoral.
simplu : nu puteti . asa cum vi s-a spus si de la primarie, s-a prescris termenul in care se putea depune cererea de reconstituire a dreptului de proprietate .
iar in ceea ce priveste punerea sub interdictie a matursii dvs, puteti depune in instanta o astfel; de actiune .
aceasta cerere este scutita de taxa de timbru . competenta apartine tribunalului in a carei raza teritoriala domiciliaza cel ce urmeaza a fi pus sub interdictie.
instanta va dispune efectuarea unei expertize psihiatrice , in baza careia va aprecia capacitatea paratei de a dispune.