avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine este proprietarul terenului retrocedat din jurul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine este proprietarul terenului retrocedat din jurul casei?

Buna ziua,

Sunt proprietarul, sau cel putin credeam ca sunt proprietarul, unei case + teren 2000 m2.
un scurt istoric:
in 1961 bunica mea a avut casa + terenul de 2000 m2 pe numele ei. a venit colectivizarea si a ramas cu casa + 250 m2, restul terenului fiind colectivizat. in 1981 bunicamea a lasat casa mostenire la taicamiu urmand ca in 1999 taicamiu sa lasa casa mie prin contract de vanzare cumparare. toate aceste tranzactii sunt trecute in cartea funcciara, dar la suprafata terenului apare doar casa + 250 m2.
in 2007 au retrocedat terenul, dar pe titlul de proprietate apare ca si proprietari urmasii bunicei mele (taicamiu si matusa-mea).

in momentul de fata ii mort si tatal meu si matusa mea.

recent am vandut casa. si la transcriere am dat numai de belele: in primul rand ca in CF nu s-a trecut si terenul retrocedat, in al doilea rand terenul retrocedat jumatate parte imi revine mie ca si singur urmas a lui taicamiu, jumatate ii revine la copii matusei mele.

intrebearea mea, sau mai bine zis nedumerirea mea este:
-daca din 1961 pana in 1999 s-au realizat tranzactii cu casa respectiva, in momentul retrocedarii terenului aferent casei nu era normal ca sa se retrocedeze la proprietarul actual, respectiv mie?

-ce modalitati am de a "ataca" titlul de proprietate? cum pot sa cer sa fiu trecut ca si unic proprietar al terenului.

eu as dorii sa vand terenul, si nu-l pot vinde din cauza verisorilor mei(copii matusei mele) care s-au trezit brusc si din senin ca sunt proprietari pe terenul aferent casei mostenite de mine. problema si mai grava este ca unul din verisori nu vrea sa renunte la partea lui.

va multumesc pentru orice sfat acordat

Cu stima si respect,
Daniel
Cel mai recent răspuns: ContSters103772 , utilizator 23:18, 28 Martie 2012
Titlul de proprietate a fost emis pe numele mostenitorilor proprietarului initial (bunica).
Dvs. nu puteti dobandi mai mult decat ati cumparat.
In schimb, cu tatal dvs. lucrurile stau diferit, deoarece el a dobandit bunurile imobile prin succesiune.
Se ridica urmatoarele probleme :
- cum a lasat bunica mostenire tatalui : prin testament sau pe calea mostenirii legale<
- de ce nu a venit si matusa la succesiunea bunicii : a fost considerata straina de mostenire sau a renuntat.
- cine a formulat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate: bunica, tatal sau matusa.
In raport de raspunsurile la aceste intrebari pot fi cantarite sansele dvs. de a obtine in justitie anularea partiala a titlului de proprietate, in ceea ce o priveste pe matusa.
Buna,

am studiat CF in extenso, si am aflat ca informatiile date de mine initial erau gresite.

Tata a dobandit terenul de la bunica prin donatie in 1969. adica bunica i-a donat casa + 800 mp (maximul permis de regimul comunist in aceea perioada) cat timp ea era in viata.

In 1981 tata a trecut jumatate din casa si teren pe mama, si abia atunci a scazut statul roman suprafata terenului la 250 m2.

in 1999 eu am dobandit de la tata si mama casa + 250 m2 prin contract de cumparare vanzare.

cererea de reconstituire a fost formulat de matusa mea, tatal meu fiind paralizat, "legat la pat"

pa baza inscrierii din CF din 1969 prin care tata a primit casa + 800 m2 eu pot ataca titlul de proprietate, ca si eronat? in titlul de proprietate apare toata suprafata de 2000 m2 ca si teren comun.

P.S. in urma cu 2 zile am scris ca doar unul din frati nu e dispus sa renunte la partea lui, azi s-a ajuns ca nici unul sa nu vrea sa renunte, si toti cer sa platesc jumatate din teren lor...:angry:
Cei 250 m.p. vă aparțin dvs.
Diferenta de teren de la 250 m.p la 800 m.p. (dobanditi de tatal dvs. prin donatie) apartine mostenitorilor acestuia.
Puteți si trebuie să atacati titlul de proprietate in ceea ce privește aceasta suprafață de teren.
Diferenta de teren de la800 m.p. până la 2000 m.p. aparține moștenitorilor bunicii.
Succesiunile bunicii si tatalui au fost dezbătute? Cine sunt moștenitorii din certificatele de moștenitor?
Buna ziua si multumesc pentru raspuns.

successori bunicii sunt tata, respectiv matusa mea - ambii decedati.
dupa tata eu sunt singurul successor.
matusa-mea are ca si successori 6 copii + sotul ei, inca in viata.

cf-ul in extenso este suficient pentru a ataca titlul de proprietate? nu am gasit contractul de donatie, si nici in arhiva nu au documente din 1969.

Va multumesc
Nu este suficient. Va trebui sa obțineti copii dupa acte. Incercati la arhivele statului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat unic mostenitor zorro75 zorro75 In urma decesului tatalui meu care conform certificatului de mostenitor din 1971 , in care sora s-a renunta la masa succesoriala, ne-am trezit cu verisori mei ... (vezi toată discuția)
Strănepoții au 250 mp cu casa la un loc de la mătușa care ... Magie1 Magie1 Strănepoții au 250 mp cu casa la un loc de la mătușa care a dezbătut moștenirea pe partea tatălui donația a fost fara clauza a tatălui. Restul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, as dori si eu sa ma ajutati cu o informatie, intreb ... wdxraul wdxraul Buna ziua, As dori si eu sa ma ajutati cu o informatie, intreb pt parintii mei. Tatal meu are 1 parinte biologic casatorit cu o doamna care si ea are la ... (vezi toată discuția)