As dori si eu sa ma ajutati cu o informatie, intreb pt parintii mei.
Tatal meu are 1 parinte biologic casatorit cu o doamna care si ea are la randul ei o fata.
Deci bunicii mei au 2 copii, batranul pe tata, batrana pe matusa mea.
Ei au 74 ani (bunicul) respectiv bunica 80.
In momentul asta ei locuiesc intr-o casa (proprietatea lor) dar vor sa o vanda (am aflat de la verisori - am 3 verisori, fii matusei mele).
Casa o vor vinde, dupa care cu banii incasati (150.000€) vor sa cumpere o alta casa, pe numele matusii sau al unui verisor, nu stim exact pe numele cui. De asemenea e posibil ca pt acea casa, sa isi vanda si verisorul garsoniera si matusa o casa la sat, darapanata. Estimez o contributie de 50.000 total din partea verisor + matusa. Ceilalti verisori (2) si tatal meu sunt f suparati pe aceasta speta.
Ideea e: vor cumpara o casa cu 140.000€, unde se vor muta: bunicii, matusa (e singura) si familia verisorului. Sigur casa nu va fi pe numele bunicilor, pt ca ei vor sa ii dea tatalui 10.000€, pt ca “el are casa si apartament”.
Intrebarea este: parintii mei pot face ceva? Treaba cu vanzarea e deja f avansata, se cauta cumparator, si casa lor e cam cu 40% mai ieftina decat pretul pietei (220-250€ e terenul in zona, ei vand cu 130€). Casa de cumparat au gasit-o deja.
Mentionez ca bunicul meu a fost operat de curand (2 luni) de cancer, este intr-o stare avansata boala, si va incepe si citostaticele. Inainte de a se opera, nu a fost vorba de vanzare si la spital i-a spus tatalui meu ca nu vrea sa semneze nimic. Acum insa, bunica il “terorizeaza” si pentru linistea lui face acest lucru.
Este perfect legal si corect ce se intampla? Bunicii mei sunt dpdv psihic ok, mai ales bunicul. Nu stiu 100% bunica cum ar fi la un control psihologic, insa e constienta ce face, si intr-un fel e normal sa “traga” cu fiica ei.
Ce pot face parintii mei ca sa existe o impartire corecta a mostenirii? Mentionez ca toti din familie dorim sanatate bunicilor.