avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului

Buna ziua,
se poate , va rog, sa'mi spuneti la ce perioada se face plata ind. de crestere a copiului, dpdv legal ?
Cei de la adm. locala, unde am depus documentatia, ne'au spus ca, daca depunem in aprilie actele, au sa faca plata pe undeva prin luna Iunie.

Vreau sa stiu care este prevederea legala la perioada de plata, la cat timp se face aceasta ?

Cu alocatia copilului s'a intamplat la fel. Am depus dosarul in Ianuarie si au facut o plata in Martie, dar, doar pe o luna. Nu trebuia sa se acorde retroactiv pe 3 luni ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:19, 27 Martie 2012
1. - Alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna urmatoarei aceleia in care s-a nascut copilul si inceteaza in luna urmatoare aceleia in care copilul implineste 18 ani.
- Daca copiul s-a nascut in ianuarie alocatia o primiti incepand cu luna februarie.

2. - Indemnizatia pentru CCC se acorda de la data solicitarii daca depuneti actele la Primarie in termen de 60 de zile de la acea data.
- Intarzierea platii se poate datora activitatii birocratice.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 14
(1) Cererile pentru acordarea drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, reprezentand indemnizatie sau stimulent de insertie, si documentele din care rezulta indeplinirea conditiilor legale de acordare a acestora se depun la primaria comunei, orasului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucuresti pe raza careia solicitantul isi are domiciliul sau resedinta.

(2) Pana la data de 5 a fiecarei luni, primariile au obligatia de a transmite pe baza de borderou cererile inregistrate in luna anterioara, insotite de documentele justificative, la agentiile pentru prestatii sociale judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, denumite in continuare agentii teritoriale.

(3) Cererile prevazute la alin. (1) se solutioneaza in termen de 15 zile lucratoare de la data inregistrarii la agentia teritoriala, prin decizie de admitere sau, dupa caz, de respingere, emisa de directorul executiv.

(4) Decizia prevazuta la alin. (3) se comunica solicitantului in termen de 5 zile lucratoare de la data emiterii.

(5) Contestatiile formulate impotriva deciziei prevazute la alin. (3) se solutioneaza potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc oana8989 oana8989 buna ziua.am nascut pe 12.07.2016,in august am avut concediu de maternitate,pe 01.09.2016 mi-am depus dosarul pentru indemnizatie si pentru alocatie.care v-a ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil taiata pe o luna geo30 geo30 Buna ziua Am nascut la inceputul lunii august iar dosarele le-am depus la inceputul lunii octombrie dupa ce am terminat concediul medical si am suspendat ... (vezi toată discuția)
Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului scumpik_21 scumpik_21 am si eu o intrebare!daca am nascut pe 13 august 2010 pot sa mai fc la copil indemnizatie??is studenta si unde am lucrat am lucrat fara contract ...si daca pot ... (vezi toată discuția)