Va rog as vrea sa stiu , la ce varsta pot iesi la pensie in urmatoarele conditii :
sunt nascuta in 05.01.1962, am vechime in campul muncii 33 ani, din care 5 ani grupa a II -a de munca, salariul actual 1800 ron
Limita de varsta la 62 de ani si 2 luni.
Pensie anticipata sau anticipata partiala la 57 de ani si 2 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 40 de ani si 6 luni,fara stagiu asimilat.
Pentru pensie anticipata partiala cu penalizare conditia de stagiu este de 32 de ani si 6 luni,fara stagiu asimilat.
Daca anii de grupa sunt in procent de 100%:
-Aduc o perioada suplimentara la vechimea in munca de 1 an si 3 luni(3 luni la an).
-Nu aduc nici o reducere a varstei standard de pensionare.
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1962 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 6 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. - Perioada de 5 ani lucrata in gr. a II-a de munca nu va ajuta la reducerea varstei standard de pensionare deoarece trebuia sa fie de minimum 6 ani.
- Pentru cei 5 ani lucrati in gr.a II-a de munca se va majora stagiul de cotizare cu 1 an si 3 luni (adica acum aveti un stagiu de cotizare de 33 + 1/3 = 34 de ani si 3 luni).
3. Puteti benficia de:
- pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 2 luni, in martie 2024;
- pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 2 luni, in martie 2019;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 57 de ani si 2 luni, in martie 2019, daca la acea data veti avea un stagiu de cotizare de 40 de ani si 6 luni.
multumesc , am inteles, dar vreau sa va mai intreb daca la pensia anticipata partiala, fara sa mai fac ani de vechime ce diminuare ar putea fi , cum se calculeaza ??..aproximativ