avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident in timpul programului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident in timpul programului de munca

In 31august2011,am suferit un accident la munca in care mi sa amputat piciorul drept si patru degete de la mina dreapta. -Compania la care lucram era obligata sa ne faca asigurari de munca?-Compania la care lucram este obligata sa ma ajute cu protezarea piciorului?
Cel mai recent răspuns: robert_boitan , utilizator 10:30, 30 Martie 2012
Omeneste DA. Trebuie vazute care sunt prevederile din contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Compania era obligata sa plateasca un procent din fondul de salarii al firmei la Fondul national pentru accidente de munca si imbolnaviri profesioanale, fond din care se platesc certificatele medicale pentru accidente de munca si boli profesionale.
Legal, firma nu are obligatia sa incheie asigurari private pentru accidente de munca si boli profesionale, individual sau la comun (pentru un anumit numar de asigurari, in functie de numarul total de lucratori) pentru lucratorii sai.
In urma accidentului de munca trebuia sa va prezentati la comisie si sa fiti pensionat pentru handicap.
In urma cercetarii accidentului de munca de catre ITM si ulterior de catre Parchet s-au stabilit cu siguranta responsabilitati. Avand in vedere gravitatea evenimentului produs (accident de munca cu invaliditate, dupa cum mentionati afectiunile suferite de catre dvs.), dosarul ar fi trebuit sa aiba implicatii penale si trebuia sa ajunga in instanta.
In instanta, in functie de hotararea acesteia (in penal), puteti solicita sau nu, firmei (daca in sarcina acesteia s-au stabilit nominal, niste responsabilitati), daune materiale si/ sau daune morale, in cadrul unui proces civil.
Se pare ca patronul firmei la care lucram cind sa intimplat accidentul are oameni sus pusi si incearca sa musamalizeze ..si binenteles sa ma scuata chiar vinovat...
Protezarea in urma unui accident de munca se deconteaza din fondul de asigurari la risc de accidente si boli profesionale (Birou in cadrul Casei Teritoriale de Pensii). Cunosc un caz recent care a necesitat protezarea mainii drepte iar toate cheltuielile au fost suportate din fondul de risc de accidente (aproximativ 30 000 €).
Din experienta va spun ca f. putine dosare ajung in instanta dar daca din cercetarea evenimentului facuta de ITM ca urmare a cercetarii accidentului de munca devenit cu invaliditate se stabileste la capitolul "cauza producerii evenimentului" o cauza a carei responsabilitatea ii revine angajatorului puteti solicita despagubiri materiale.Ultimul caz de care am cunostinta e o despagubire de 160 000 lei pentru un lucrator al unei societati din Brasov, electrocutat ramas cu invaliditate gr.II. sentinta pronuntata la Jud. Suceava dar unde vina angajatorului a fost de 100%.
Sfatul meu e sa discutati mai intai cu angajatorul si sa incercati o intelegere pe cale amiabila pentru ca presupun ca pe langa cheltuielile decontate mai sunt multe altele.
robert_boitan a scris:

Se pare ca patronul firmei la care lucram cind sa intimplat accidentul are oameni sus pusi si incearca sa musamalizeze ..si binenteles sa ma scuata chiar vinovat...

Accidentul de munca nu este tratat diferit functie de cauza producerii sau de persoanele raspunzatoare. Veti avea aceleasi drepturi indiferent daca sunteti sau nu vinovat, problema patronului cred ca sunt sanctiunile si eventuala propunere de cercetare penala.
Se pare ca nimeni nu doreste sa se ajunga in instanta...mecanicul are virta de 63 de ani..pensionar re angajat de catre GFR..Deci GFR-UL si patronul firmei la care lucram nu doresc un proces penal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca Rebeccaelena Rebeccaelena Buna ziua.Am un frate de 29 ani care a suferit un accident la munca,in domeniul constructiilor,mai exact a cazut de pe acoperis,de la 6m,firma respectiva ... (vezi toată discuția)
Accident fatal la locul de munca alexcindea alexcindea Un angajat al unei firme de bransamente electrice s-a urcat pe un stalp pentru reparatii fara un cablu de siguranta, s-a curentat si a murit. Ce raspundere are ... (vezi toată discuția)