avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lipsa la inventar- recuperare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lipsa la inventar- recuperare

Buna Ziua!

Va rog sa ma ajutati si sa ma indrumati in urmatorul caz:
La firma noastra s-a constatat un minus la inventar (desfasurat dupa conditiile cerute de lege), este vorba de o suma insemnata..Exista un singur angajat care are cheie la depozit si recunoaste ca si-a insusit din marfa fara sa plateasca, numai ca... nu vrea sa plateasca.
Care este calea legala de urmat ca sa putem recupera minusul intr-un termen cat mai scurt?
Ce se intampla daca angajatul nici nu are din ce sa plateasca aceasta paguba?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 16:22, 28 Martie 2012
Sunt doua variante:
- actiunrea in instanta .. in care se va angaja raspunderea patrimoniala a salariatului

- acordul partilor, prin care se poate recupera prejudiciul in limita a 5 salarii minime brute pe economie ... iar daca depaseste aceasta valoare , actiunea in instanta.

Oricum valoarea integrala a prejudiciului nu se va putea face integral deodata ...

Art. 254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
O parte din prejuduciu ar putea fi recuperata din garantia retinuta respectivului salariat, daca aceasta garantie a fost retinuta si consemnata. Daca garantia nu a fost constituita, raspunsul maestrului freeelis este solutia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)
Garantie oprita la salariu ioanadoljenco ioanadoljenco Buna seara, in cadrul unei firme de distributie, seful intentioneaza sa opreasca garantie din salariu soferilor pt ai responsabiliza sa fie mai atenti cu ... (vezi toată discuția)
Raspundere patrimoniala Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Exista in Codul muncii un capitol, \"CAPITOLUL III Răspunderea patrimonială\" in care se stabileste clar ca in cazul in care angajatorul constata ... (vezi toată discuția)