avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli de judecata

Buna ziua, am avut 3 luni restante la intretinere,am fost actionat in instanta,am achitat datoria restanta,iar maine am termen de judecata, problema este ca nu am bani ca sa le platesc avocatul pana in instanta cu 400,mi s-a comunicat din partea asociatiei,ca daca nu platesc avocatul inainte de instanta exista posibilitatea sa platesc o suma mai mare decat cea de 400 ron.Sunt cu datoriile la zi in momentul de fata dar nu am bani sa platesc momentan avocatul, exista o posibilitate ca sa nu mai achit cheltuielile de judecata ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:58, 30 Martie 2012
Cheltuielile de judecata aveti obligatia sa le achitati numai in situatia in care instanta de judecata dispune prin hotarare obligarea dvs la plata
In lipsa unei hotarari judecatoresti definitiva si irevocabila asociatia de proprietari nu are temei legal sa impuna la plata onorariu avocat
Ba da, asociatia a achitat onorariul avocatului in baza unui contract si-acesta este temeiul legal de care spuneti ca nu ar fi.
Sigur ca daca restantierul nu achita acest onorariu pana la hotararea instantei, o sa-l achite dupa ce va hotari instanta.
Hotararea o veti primi acasa in timp de cel putin o luna de zile. In ea va scrie daca trebuie sa platiti sau nu avocatul si cat trebuie sa platiti. Instanta poate aprecia ca trebuie sa platiti doar jumatate din suma, toata suma sau nimic. Abia dupa ce hotararea a ramas definitiva veti fi obligat sa platiti avocatul. Pe listele de plata unde apare Onorariu avocat veti observa ca aceasta suma este repartizata fiecarui proprietar in parte deci pana la urma , daca spuneti ca sunteti la zi , ati achitat deja o cota parte din aceasta suma.
Nu cunosc ca un contract incheiat intre o Asociatie si un avocat sa constituie temei legal in impunerea respectivei sume la plata unui tert.
Poate ne poate ajuta domnul moderator cu un text de lege( daca tot vorbim de temei legal)
@otto2007
Asociatia plateste onorariul avocatului din fondul de rulment pana cand se primeste din partea judecatoriei hotararea definitiva.
Daca in aceasta scrie ca aceste cheltuieli de judecata vor fi platite de parat, atunci asociatia isi va recupera suma achitata anterior punandu-i-o restantierului pe lista de intretinere.
Daca judecatorul hotaraste ca aceste cheltuieli vor fi platite de reclamant, atunci asociatia va repartiza suma la rubrica de cheltuieli fiecarui apartament pe cota-parte indiviza.

Temeiul legal este hotararea judecatoreasca in sine in care se spune in sarcina cui pica cheltuielile de judecata.
Asociatia ar trebui sa plateasca onorariu avocat din fondul de rulment care pana la urma este compus si din sumele depuse de parat( care afirma ca acum e la zi deci se presupune ca are si fond de rulment achitat)De cele mai multe ori onorariul avocat apare pe liste la cheltuieli si se repartizeaza fiecarui apartament in parte.Cat priveste temeiul legal dialogam cu Adriantot , evident ca hotararea judecatoreasca si nu contractul cu avocatul este opozabila paratului si il obliga la plata,

Alte discuții în legătură

Probleme asociatie propietari eugenb2008 eugenb2008 Asociatia noastra are probleme cu cativa locatari care au restante la intretinere. Au fost dati in judecata unde s-a castigat procesul cu restantierii. Dupa ... (vezi toată discuția)
Asociatie proprietari vs. proprietar - cheltuieli de judecata tezeu15 tezeu15 Buna ziua, in urma unui proces cu asociatie de proprietari, intentat de catre aceasta, am fost obligati la plata cheltuielilor de judecta, si anume de 400 ... (vezi toată discuția)
Repartizare chelt avocat cmd_ro cmd_ro Cum se repartizeaza cheltuielile cu onorariul avocatului , la toti locatarii sau numai locatarului care este dat in judecata pentru restanta ? (vezi toată discuția)