avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Chirias in litigiu cu proprietarul
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Chirias in litigiu cu proprietarul

Sunt administrator de bloc si am urmatorul caz:
chiriasul unui apartament a incheiat o intelegere verbala cu proprietarul pentru conditiile de inchiriere. Chiriasul a imbunatatit apartamentul cu niste lucrari cu care proprietarul la inceput a foat de acord iar cand a vazut cum au iesit lucrarile nu a mai fost de acord si i-a spus chiriasului sa aduca apartamentul la faza initiala sau sa paraseasca apartamentul. Acesta nu numai ca nu l-a parasit dar s-a casatorit si a mai facut si un copil, locuind toti in acest apartament. Proprietarul dorind sa-l evacueze nu a reusit sa obtina decat amanarea procesului. In contrapartida chiriasul l-a dat in judecata pe proprietar pentru a-si recupera banii investiti in apartament, obtinand blocarea intrarii proprietarului in apartament. De 10 luni chiriasul nu mai plateste nici o cota de intretinere deoarece spune ca este in litigiu cu proprietarul. L-am convocat la sedinta cu comitetul de bloc pentru rezolvarea situatiei si zice ca sa-l dam in judecata daca vrem. El sta ilegal neavand nici o forma de inchiriere in acest moment.
Ce trebuie sa facem pentru a recupera banii din intretinere neplatiti de catre chirias?
Conform norme in vigoare asociatia de proprietari poate sa ridice pretentii asupra debitelor acumulate ,numai impotriva proprietarului apartamentului
Este o situatie dificila asumata din start de catre proprietar ,de vreme ce acesta a permis intrarea in spatiul sau ,fara incheierea de documente legale
Avand in vedere ca in apartament locuieste chiriasul , si acesta nu plateste nimic la intretinere, nu se poate intreprinde nimic impotriva lui?
Intr-adevar va trebui sa-l dati in judecata nu pe chirias ci pe proprietarul de drept al imobilului, acesta din urma trebuind sa-si recupereze banii de la chirias. Prin existenta actelor de plata anterioare,(plati facute de catre chirias-daca au fost facute de acesta, pentru ca s-ar putea ca platile sa le fi facut proprietarul tocmai pentru a ascunde faptul ca imobilul este inchiriat) puteti face dovada ca numitul(chiriasul) locuieste in spatiul respectiv, acesta fiind motivul pentru care el facea plata. Pentru faptul ca locuieste ilegal, fara forma de inchiriere, nu inseamna ca nu poate fi obligat la plata- insa pe o cale mai complicata.
La randul sau, si acest chirias va trebui sa dovedeasca- de ce a investit bani intr-o locuinta in care locuia fara contract de inchiriere.
Cum se poate totusi limita cresterea datoriei? Nu se poate face debransarea apartamentului de la apa calda, apa rece, electricitate si alte utilitati? Nu i se poate interzice intrarea in apartament pana la plata cheltuielilor cu intretinerea?
Da, puteti sa-l debransati de la orice utilitate daca aveti posibilitatea tehnica.

Alte discuții în legătură

Debransare de la apa curenta lirei11 lirei11 Buna ziua. Doresc sa stiu daca legal, comitetul executiv poate hotara debransarea de la apa curenta a unui apartament in care teoretic nu sta nimeni , ... (vezi toată discuția)
Stop utilitati SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! Avem un proprietar care are restanta la intretinere peste 2000 ron si locuieste la etajul 4 (ultimul etaj) si am vrea sa stim daca putem sa ii ... (vezi toată discuția)
Separare coloana de gaze nituraducu nituraducu Buna seara, In urma cu ceva timp am achizitionat un apartament intr-un bloc cu 7 etaje. Dorind sa il renovez am decis ca ar fii bine sa imi trag si coloana ... (vezi toată discuția)