Am incheiat 5 contracte de subantrepriza, avand ca obiect construirea unor imobile pentru care s-a retinut garantie de 5 % si, respectiv, 10 % din valoarea contractului, antreprenorul, persoana juridica, fiind acelasi in toate contractele. Pentru aceste garantii, antreprenorul a refuzat sa ne dea scrisoare bancara sau depunea sumelor intr-un cont ESCROW-modalitati pe care am mers cu alti colaboratori. In cateva din aceste contracte nu se mentioneaza momentul eliberarii garantiei de buna executie retinute; in altele fiind termene de 14 zile,6 luni, 12 luni de la finalizarea lucrarii. Or, aceste termene nu s-au respectat, ajungand in situatia de a avea de recuperat garantii din 2010! Antreprenorul refuza sa le achite, urmand sa-i cerem in instanta plata!Totodata, ne lipsesc si procesele-verbale de receptie a finalizarii lucrarilor intre noi, El, ca antreprenor, le are incheiate cu beneficiarii lucrarilor. Intrebarile pe care le am sunt: este vreun termen de eliberare a garantiei prevazut de lege? Ce lege reglementeaza garantia de buna executie?Pot sa aduc in instanta procesele verbale de receptie a lucrarii finale pe care el, ca antreprenor lle-a incheiat cu beneficiarul?Dar intr-o cerere de ordonanta de plata?
Va multumesc anticipat!
in functie de valoarea contractelor, vezi daca te incadrezi pe og 34/2006 (peste 4 mil euro parca). daca nu, cere procesele verbale de receptie pe calea obligatiei de a face (respectiv de a pune la dispozitie aceste acte), cu aceste acte cere garantia in instanta pe actiune in pretentii (eu cred ca nu ai mari sanse pe oug119).