avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA facturi avans achizitie cladire
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA facturi avans achizitie cladire

Buna ziua,

am urmatoarea speta:
- intre doua persoane juridice se incheie o promisiune autentificata la notar de vanzare-cumparare pentru o cladire si terenul aferent cu plati lunare in avans pe o perioada de 6 ani cu punerea in folosinta chiar de la data antecontractului si transmiterea dreptului de proprietate la momentul platii integrale
- Vanzatorul emite lunar factura in care colecteaza TVA si o plateste considerand-o exigibila, conform art.134`2 din Codul Fiscal
- Cumparatorul primeste factura si deduce TVA conform acelorasi prevederi legale.
Intrebarea mea:
- Este corecta interpretarea TVA ca fiind exigibila si deci este corecta colectarea si deducerea TVA in acest caz, conform art.134’1, art.134’2 si art.145 alin.1 din Codul Fiscal?
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 00:54, 3 Aprilie 2012
Este corecta, dar referinta corecta este si art.134'6. in conditiile contractului incheiat.
Cod Fiscal
art.. 134^1(6)
Pentru livrările de bunuri corporale, inclusiv de bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar. Prin excepţie, în cazul contractelor care prevăd că plata se efectuează în rate sau al oricărui alt tip de contract care prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei sume scadente, cu excepţia contractelor de leasing, data livrării este data la care bunul este predat beneficiarului.

Asa ca, daca la data incheierii antecontractului, cumparatorul preia spre folosinta cladirea, se colecteaza TVA totala afenta valorii cladirii, nu in rate.
Singura exceptie sunt contractele de leasing.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control rambursare tva vlad.aurelia vlad.aurelia In urma unui control pentru rambursare de tva,a fost dat jos tva in valoare de 1000 lei aferent unei facturi de avans din octombrie 2010 pentru achizitionarea ... (vezi toată discuția)
Regularizare tva pentru factura emisa in iunie 2010 ioanaep ioanaep Avem un contract de leasing prin care este stipulat faptul ca ratele se factureaza cu o luna inainte. Exemplu: rata din iulie s-a facturat in iunie. Ulterior ... (vezi toată discuția)
Tva 24% contract leasing auto gabiistancu gabiistancu Buna ziua, as dori sa va intreb daca acum, cu marirea tva-ului de la 19% la 24 %, pentru un contract de leasing auto in derulare, la facturarea lunara, mi ... (vezi toată discuția)