avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O anagajata insarcinata poate fi concediata in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O anagajata insarcinata poate fi concediata in cazul desfiintarii punctului de lucru al firmei ?

As dori sa aflu daca o angajata care a anuntat angajatorul in scris ca este insarcinata poate fi concediata in cazul in care se defiinteaza punctul de lucru al acesteia ? Ma nedumereste prevederea Codului Muncii care spune ca o anagajta insarcinata nu poate fi concediata decat in cazul falimentului sau reorganizarii judiciare a firmei dar in OU 96/2003 privind protectia maternitatii scrie in art 21 ca poate fi concediata daca se desfiinteaza postului ocupat de salariata ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau reorganizarii angajatorului. Cum e pana la urma ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:56, 29 Martie 2012
nu confundati reorganizarea judiciara cu reooganizarea dpv al dificultatilor economice. in acest caz, numai daca postul dvs la pct de lucru s-a desfiintat prin concediere colectiva nu va mai poate primi exact pe fostul post, si cel putin va trebui sa va ofere un alt loc de munca pe alt post chiar pe o functie inferioara daca acceptati. si pana la urma mamicile sunt protejate de lege si mai mult sunt cele mai bune angajate dupa statisctici.
scz, ati cerut concediu prenatal?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Martie 2012
ContSters219511, utilizator
Concedierea unei persoane insarcinate se poate face numai pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

In cazul unei concedieri individuale pentru desfiintarea postului , nu exista obligatia angajatorului de a oferi salariatului concediat un alt post de munca vacant ... asa cum exista in cazul altor concedieri.

In practica judiciara, notiunea de reorganizare judiciara a fost extinsa si in cazul in care se face restructurarea activitatii prin desfiintarea unor puncte de lucru, departamente astfel incat , in speta, a fost respinsa actiunea de contestare a deciziei de concediere in astfel de situatii .. insa cum practica judiciara nu este unitara , este posibil ca o astfel de actiune sa fie admisa de catre instanta de judecata.
multumesc pentru raspuns freelis.
Eu am gasit definitia reorganizarii judiciare dupa cum urmeaza : procedura reorganizării judiciare şi a falimentului este acea procedură instituită în vederea acoperirii pasivului debitorului, în insolvenţă, prin reorganizarea comerciantului şi a activităţii acestuia, prin lichidarea unor bunuri din averea lui până la stingerea pasivului sau prin faliment.
Pentru a considera inchiderea unui punct de lucru reorganizare judiciara nu ar trebui firma sa se afle in insolventa ? Pentru ca nu este cazul firmei mele, pur si simplu vrea sa renunte la anumite chirii din spatiile unde nu le mai convin termenii. Ghinionul meu practic.

@grio_p : se face concediere individuala ca urmare a dificultatilor ecomice, nu concediere colectiva. si nu, nu am cerut concediu prenatal, acesta se poate cere doar de la 28 sapt si nu e cazul la mine, inca.
Nu este necesar ca societatea sa fie in insolventa ca sa faca o reorganizare ... desfiintarea unui punct de lucru constituie un mod de restructurare a activitatii sau de reorganizare a activitatii acesteia....

Problema este ca nefiind o practica unitara la nivel de instante exista posibilitatea de a va admite , dar si de a va respinge contestatia la decizia de concediere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie al 2 copil adda17 adda17 Buna ziua. Am niste nelamuriri si sunt destul de disperata in aflarea unui raspuns care sa ma ajute sa stiu ce am de facut si voi explica scurt si clar ... (vezi toată discuția)
Reorganizare judiciara danauzu danauzu va rog,sa-mi explicati ce inseamna reorganizare judiciara!? sunt insarcinata si am citit ca pot fi data afara daca firma este in insolventa sau reorganizare ... (vezi toată discuția)