avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie al 2 copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie al 2 copil

Buna ziua. Am niste nelamuriri si sunt destul de disperata in aflarea unui raspuns care sa ma ajute sa stiu ce am de facut si voi explica scurt si clar problema mea:
1-din data de 09.05.2011 pana la 28.02.2012 am lucrat cu contract de munca la o firma (adica 10 luni fara 9 zile)
2-din data de 01.03.2012 am intrat in concediu medical , destul de fortata de angajator . apoi in concediu prenatal.
3-pe 16.09.2012 am nascut.
4- am cerut suspendarea contracutului de munca odata cu terminarea celor 126 de zile de prenatal si anume pe data de 01.12.2012 si intrarea in concediu pt ingrijirea copilului de 2 ani
5-acum sunt din nou insarcinata si pe data de 17.08.2014 ar fi trebuit sa ma intorc la munca, iar la inceputul lui decembrie ar trebui sa nasc al 2 lea copil
6-azi de dimineata dupa ce am depus eu la angajator o cerere de incetarea a suspendarii cim am primit o notificare prin care spune ca postul meu este desfiintat datarita reorganizarii si inchiderii puntuluil de lucru unde mi am desfasurat eu activitatea.
7- am fost la somaj sa ma interesez sa vad ce am de afcut pt a lua indemnizatie pt ce de al 2 copil si mi au spus ca nu ma incadrez pt ca nu am 12 luni complete muncite inainte de a intra in medical si in cic, pt ca la somaj concediul medical nu se considera perioada asimilata.
ACUM VA ROG AJUTATI MA PT A GASI O SOLUTIE CUM SA PROCEDEZ PT A LUA INDEMNIZATIE SI PT AL 2 COPIL.
MULTUMESC ANTICIPAT

Cel mai recent răspuns: adda17 , utilizator 15:57, 22 Iulie 2014
1. Cei de la Agentia de Somaj au dreptate, perioadele de concediu medical (inclusiv concediul de maternitate) nu sunt stagii de cotizare la somaj (pentru ca in aceste perioade nu se plateste contributia la somaj).

2. - In momentul in care ati depus cererea de reluare a activitatii trebuia sa depuneti si o adeverinta de la medicul de familie care sa confirme starea de graviditate situatie in care angajatorul nu va mai poate concedia.
- Daca nu a fost emisa decizia de concediere depuneti urgent aceasta adeverinta la angajator (daca nu o primeste o puneti prin posta cu valoare declarata, pentru a scrie ce contine plicul).

3. Din Codul muncii:

Art. 60
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
a) pe durata incapacitatii temporare de munca, stabilita prin certificat medical conform legii;
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
...

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.


4. De asemenea la revenirea din concediu crestere copil (CCC) nu puteti fi concediata timp de 6 luni, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

5. Reorganizarea judiciara sau falimentul trebuie declarate prin hotarare judecatoreasca.
Nu stiu daca este o hotarare judecatoareasca de declararae a reorganizarii, mie mi-a dat doar acea notificare in care zice ca postul meu este desfiintat datorita reorganizarii si desfiintarii inchiderii punctului de lucru. in cazul in care nu este o hot jud de reorganizarea , dar punctul de munca nu mai este ma poate da afara.
1. Nu puteti fi concediata timp de 6 luni de la revenirea de CCC.

2. De asemenea nu puteti fi concediata cat sunteti gravida, daca ati anuntat despre aceasta pe angajator.
Ultima modificare: Vineri, 18 Iulie 2014
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Decat daca are o hot jud de reorganizare nu?
Va rog sa mi mai spuneti unde pot verifica daca exista acea hotarare judecatoreasca de reorganizare si angajatorul maipoate face rost de ea dupa ce eu am dus instiintarea ca sunt gravida si cererea de incetarea a suspendarii contractului.

Alte discuții în legătură

Restructurarea postului, solutia ideala de a scapa de angajate insarcinate lexxy lexxy Buna ziua! Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti daca in eventualitatea in care am depus documentele ce dovedesc starea mea fiziologica de graviditate, ... (vezi toată discuția)
Concediere gravida Cornelia2016 Cornelia2016 Sunt insarcinata in 17 saptamani iar de curand sindicatul a primit notificare ca firma la care lucrez va intra in reorganizare administrativa si restructurare. ... (vezi toată discuția)
Firma insolventa_gravide anairam_unid anairam_unid Buna ziua Firma la care activez va intra in insolventa si implicit se face concediere colectiva . Ma poate ajuta cineva cu un raspuns la urmatoarele ... (vezi toată discuția)