avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am construit garaj, sopron si solar (folie). Cum sa ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am construit garaj, sopron si solar (folie). Cum sa intru in legalitate?

Buna ziua,
Am un teren proprietate, in mediu rural. Am construit, fara a obtine autorizatie:
- un garaj (placa beton, suprastrustura din lemn, invelit cu OSB, 5x6m, fara geamuri);
- un sopron ("morcovi" de beton in pamant in care sunt fixate "talpi" de metal, suprastructura din lemn, fara pereti);
- un solar / folie ("morcovi" de beton in pamant in care sunt fixate tevile metalice ce constituie scheletul, 4x10m).
Constructiile acestea sunt la peste 60 cm de la linia de hotar cu vecinul, iar picatura de ploaie cade pe terenul meu.
Sunt in legalitate? Daca nu, cum pot intra in legalitate?
Mentionez ca garajul a fost ridicat acum un an si jumatate, sopronul acum jumatate de an, iar sera are un an.
De ce acest demers al meu?
Vecinul pare deranjat de aceste constructii si "imi cere socoteala". Am primit o notificare in acest sens prin intermediul unui cabinet de avocatura.
De asemenea, tot spre el, am amplasata cusca cainelui (1 caine, legat) si un cotet mixt pentru 10 pasari si 2 iepuri (asezat pe boltari, la sol). Si aici as dori un raspuns pentru distanta spre casa lui (cica sunt mirosuri deranjante).

Din partea mea doresc sa contestez amplasarea unei ferestre de vedere catre proprietatea mea, fereastra aflata la 1,7 m de limita de vecinatate (la etaj) si 0,6m de limita de vecinatate (la parter). DAR: constructia lui este din 2004, iar eu, daca nu m-a "deranjat" cu procese, nici eu nu am contestat nimic in privinta lui (cred ca de fapt asta este, in ultima instanta, dincolo de legi, buna vecinatate - "primum non nocere").
Si ar mai fi gardul de fatada al vecinului, executat, in fata gardului meu de fatada, suprapus pe acesta (executat pe domeniul public - zic eu), prin care "mi-a furat" vreo 70 cm din deschidere.

Stiu ca nelamuririle mele sunt cam multe si de aceea, cu atat mai mult voi aprecia raspunsurile dumneavoastra.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel_imi_zice , utilizator 14:39, 29 Martie 2012
D/voastră veţi avea mai mult de pierdut căci aveţi mai multe probleme-
1.fereastra de vedere a vecinului poate fi astupată imediat, dar să nu fie fereastră de lumină şi aerisire, la care are dreptul orişicine.
2. d-voastră îl deranjaţi cu mirosul de la coteţ şi cu cuşca ,dulăului(pentru evitarea cacofoniei)şi de ce nu şi a mirosului de la iepuri. În privinţa aceasta sunt reguli stricte în sensul art.610 cod civil care arată că fiecare este îndatorat să lase depărtarea prescrisă de regulamente şi obiceiuri , spre a nu aduce vătămare vecinului.. Aţi încălcat şi Ordin ministru sănătăţii şi vă poate face plângere la direcţia sanitară căci fiecare este obligat la respectarea raporturilor de vecinătate şi exercitare cu bună-credinţă a dreptului său de proprietate. Vecinul va putea solicita ridicarea acestor coteţe şi vă veţi alege şi cu o amendă.
3. Aveţi obligaţia de a solicita pentru lucrările construite, Autorizaţie de construire, deoarece aşa este legea, chiar dacă este o seră,un şopron sau garaj. Acestea sunt "anexe gospodăreşti" pentru care se solicită A.C , este adevărat că nu necesită atât de multe formalităţi ca şi o construcţie de casă.Întrarea în legalitate-prin obţinerea unei A.C.
4.Construcţiile de după 2000 pot fi contestate dar doar dacă există o vătămare serioasă, un prejudiciu adus reclamantului, prejudiciu cert, dovedit.
Consider că cel mai bine încercaţi o formă amiabilă cu vecinul, în privinţa coteţelor şi intraţi în legalitate cu construcţiile.
Incep prin a va multumi pentru promptitudine.
Daca vedeti si acest mesaj, poate ma mai lamuriti putin (iar cea ce va spun nu e in contradictoriu la ceea ce ati scris, ci reprezinta realitatea - ce-i drept vazuta de mine!)

1. Ferestrele vecinului (una la etaj - de vede tot - ca-n plama la mine - si cea de la parter) sunt acolo din 2004. Cunoasteti vreun termen de prescriptie pentru aceasta (eu sa nu mai pot cere blocarea lor)? Apoi casa (si implicit ferestrele) nu este paralela cu gardul ci este in unghi (sa zic 20 grade) fata de linia de hotar. Incepe de la 60 cm (unde este fereastra de colt, la parter). Se mai aplica cei 19 decimetri?
2. am cautat art.610 si nu da nici o distanta. Dar am gasit:
"Potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 536/1997, art.16,
adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare
se amplaseaza la cel putin 10 m. de cea mai apropiata locuinta invecinata
si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului sau
disconfortul vecinilor."
Eu am peste 10 m fata de casa lui (locuinta), dar el mai are un foisor (pe placa de beton) mai aproape de cotet. (iar la tara, in functie de marimea si dimensiunile terenului si constructile vecine, sunt multe cazuri in care nu ar trebui sa cresti nici un pui de o zi, probabil!). Iar iepurii ... oricand ii fac cadou!
Cat despre "ridicare", oricand pot sa o fac eu, caci nu sunt ancorate la sol.
DAR ... eu respect distanta! Atunci... de ce?
Si chiar nu miroase tare. (iar vecini nu locuiesc acolo; pana acum anul acesta au trecut pe acolo de vreo 3 ori). Deci, cum poate proba "discomfortul"?
3. Am inteles problema AC pentru garaj. Multumesc, voi face demersurile intrarii in legalitate.
Dar sopronul si solarul ... sunt fara fundatie! Cel putin la solar sunt TEVI INFIPTE IN PAMANT! AC pentru asta? Atunci orice sprijinire a unei vii la curte necesita probabil AC !...

Forma amiabila cu vecinul este exclusa (datorita caracterului sau violent) si antecedentelor. Noi am incercat amiabil acum vreo 4 ani cu gardul despartitor (sa il facem fiecare 1/2) , iar dansul a refuzat orice ... amiabilitate! Deci nu e cazul.
Iar amiabilitatea (nici nu stiu daca asa se spune) nu este AGRESIUNE a noului venit fata de o stare de fapt existenta deja (hotarul stabilit deja, pentru ridicarea gardului, prin proces-verbal, in 2010, tot cu ei).
Va mai dau un exemplu de "amiabilitate" din partea lui: am gard metalic catre drum. Dumnealui a construit gard din boltari, in fata gardului meu (vreo 80 cm), luandu-mi marimea deschiderii catre drum. Nu mi-a incalcat proprietate (ci domeniul public), dar, exagerand, daca nu erau 80 cm si erau 8 m de gard zidit in fata gardului meu?! (iar pentru aceasta a taiat un brad de 10 m de pe domeniul public, ce il "jena" sa intre cu zidul). Nu se respecta nici linia gardului (in punctul unde se termina un gard, sa inceapa altul).

Cati oameni pot fi agresati mai tot timpul si sa raspunda (sa se apere) ... amiabil?!

Va multumesc pentru sfatul din incheiere.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am construit garaj, sopron si solar (folie). cum sa intru in legalitate? Cornel_imi_zice Cornel_imi_zice Subiect: Am construit garaj, sopron si solar (folie). Cum sa intru in legalitate? Buna ziua, Am un teren proprietate, in mediu rural. Am construit, fara a ... (vezi toată discuția)
Are vecinul voie sa-si puna cusca cainelui langa gard, in dreptul bucatariei mele ? Pilu Pilu Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda care are casa, imprejmuita de un gard, care separa proprietatile, respectiv de curtea ... (vezi toată discuția)
Ferastra vecinului (2 m inaltime) la aproximativ 60 cm de linia de hotar Elena_77 Elena_77 Buna ziua, Va deranjez si eu cu o problema pe care o avem cu vecinii nostri. Situatia se prezinta in felul urmator: Este vorba de o casa mostenita de ... (vezi toată discuția)