avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ferastra vecinului (2 m inaltime) la aproximativ 60 cm ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ferastra vecinului (2 m inaltime) la aproximativ 60 cm de linia de hotar

Buna ziua,

Va deranjez si eu cu o problema pe care o avem cu vecinii nostri.

Situatia se prezinta in felul urmator:

Este vorba de o casa mostenita de la parinti in urma decesului. Parintii s-au inteles bine cu acesti vecini (sot si sotie neavand copii) si au permis accesul acestora pe proprietate ori de cate ori aveau nevoie ca sa renoveze peretele casei (care se afla pe linia de hotar). De altfel au permis sa intrerupa gardul si sa faca o poarta ca sa intre cand aveau nevoie (s-a format un L in prelungirea gardului cu poarta facuta perpendicular si nu in continuarea gardului care ar fi trebuit sa fie pana la coltul casei acestora).

Intre timp pe fondul batranetii si al inchipuirii vecinilor, relatiile cu ei s-au cam deteriorat (s-a ajuns la agresivitate verbala si jigniri din partea lor. Îi deranjeaza inclusiv cainii din curtea noastra cand latra noaptea). Problema cea mai mare nu este faptul ca nu exista gard intre noi pe o portiune din hotar, ci faptul ca au o ferestra de 2 m la aproximativ 60 de cm de linia de hotar prin care suntem urmariti si jigniti cand au ei chef chiar si la 12 noaptea).
Intrebarea mea ar fi, cum se poate actiona din punct de vedere legal sa rezolvam problema cu fereastra si vederea pe care o au spre cel putin 40% din curtea noastra.

Va multumesc anticipat!

PS: Ambele constructii (atat a noastra cat si a vecinului) sunt destul de vechi poate mai bine de 50 de ani. Iar acordul dintre parintii mei si vecini a fost "la mica intelegere" sa zic asa.
Cel mai recent răspuns: ContSters344547 , utilizator 11:00, 15 August 2016
Codul civil reglementeaza aceasta situatie.
Gasiti aici informatii legate de distantele prevazute in legislatie: www.avocatnet.ro/content/art...
Daca nu ajungeti la o intelegere pe cale amiabila, puteti apela la un mediator sau deschide actiune in instanta. Din descrierea dvs. se pare ca cei 60 de cm dintre proprietati sunt respectati.
Fereastra aceea e de la camera sau baie? fereastra are 2 m inaltime sau sunt 2 m de la podea pana la fereastra?
Daca e o fereastra normala cu vedere spre curtea dvs puteti cere sa o zideasca,
Art. 615
Distanţa minimă pentru fereastra de vedere
(1) Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanţă mai mică de un metru.
(3) Distanţa se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe faţa zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanţa, şi în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar şi până la această linie.
Cititi si art 616.


Ultima modificare: Luni, 15 August 2016
ContSters344547, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua bia.m bia.m Vecinul meu are 5 geamuri la mine in curte care toate se deschid si nu toate au geam mat .Este legal ? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Contructie casa - distanta cu gardul vecinului de 194cm ferdis ferdis Pe scurt, construiesc o casa si distanta intre fereastra (perete in zona ferestrei) si gardul vecinului este de 194 cm. Gardul este de tip plasa. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Anii 70. o persoana importanta (persoana a) isi face o casa. ... paulica_67 paulica_67 Anii 70. O persoana importanta (persoana A) isi face o casa. Fata de vecinul B isi pune casa la 80-90 cm fata de hotar dar cu o fereastra(cea de la bucatarie) ... (vezi toată discuția)