avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj

Buna seara,,Am 18 anii de casatorie,din care a rezultat 2 copii minori,acuma sunt divortata si am castigat si copii insa nu am nimic al meu,stau la parinti mei, In casa in care am stat era a fostului sot,mostenire,,eu nu am muncit in acesti 18 anii,nu am avut nici un serviciu,,Am muncit 18 anii in acea curte si la acea casa cu toate ca sunt in casa lucruri de valoare luate in perioada acestor 18 anii,,si as vrea sa bag PARTAJ,,va rog frumos sa imi spuneti ce sanse am de castigat,,macar ptr copii,,va multumesc anticipat..
Verifica mai intai in cartea funciara daca acea mostenire a sotului d-vs a fost intabulata sau nu.
ca daca a fost intabulat inainte de cas, nu ai drept la bunurile lui dobandite ineinte de casatorie, in schimb ai dreptul la pensile alimentara. daca a fost intabulata dupa casatorie, ei dreptul la jumatate din partea lui mostenita.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
ContSters219511, utilizator
Eu stiam ca, in conformitate cu prevederile CC, bunurile proprii, chiar dobandite in timpul comunitatii de bunuri (in timpul casatoriei), raman proprii, daca in actul de dobandire nu se stipuleaza in mod expres ca vor deveni comune. Acestea sunt bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune.
Iar intabularea in cartea funciara nu este un act creator de drepturi. Inscrierea in Cartea Funciara asigura opozabilitatea fata de tert, adica este doar declarativa de drepturi, nu constitutiva de drepturi.
Nu cred ca prin partaj veti putea castiga jumatate din casa. Insa ar trebui sa faceti partajul, deoarece aveti dreptul sa primiti cota parte din bunurile mobile, imobile dobandite de catre amandoi in timpul casatoriei. De asemenea aveti dreptul la o sulta, o suma compensatorie de bani pentru 50% din lucrarile de intretinere/modernizare aduse proprietatii in perioada traiului comun.
In ceea ce priveste copiii, ei vor avea asupra casei un drept de mostenire. Dar asta mai incolo.
Pentru costuri reduse si rapiditate, ati putea incerca procedura medierii, atata vreme cat fostul sot este de acord.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
horeabortan, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune trrtrr trrtrr Buna ziua, Sotul meu a decedat in timpul casatoriei, a cumparat o casa ca bun propriu, in tipmul casatoriei, intabuata numai pe numele lui , cu bani din ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa divort fara partaj maria-magdolna szilagyi maria-magdolna szilagyi M-am casatorit in anul 1979. In anul 1997 am cumparat impreuna cu sotul meu un apartament de doua camere.In cartea funciara este trecut numai numele ... (vezi toată discuția)
Partaj divort ancamaia ancamaia Buna ziua, Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)