Buna ziua,
Sotul meu a decedat in timpul casatoriei, a cumparat o casa ca bun propriu, in tipmul casatoriei, intabuata numai pe numele lui , cu bani din surse proprii proprii, scrie in contractul de vanzare-cumparare.
Sotul a avut un baiat, din alta casatorie, care a decedat la 3 luni dupa sotul meu, nu era casatorit si nu avea copii.
Cum pot transforma acest bun din bun propriu in bun comun, pentru a avea drept de mostenire ?
Multumesc !
Cumpararea s-a facut intimpul casatoriei noastre si nu in timpul casatoriei dinainte.
Nu inteleg ce legatura are acesta achizitie cu vechea casatorie ?
Cum se poate modifica transforma la cartea funciara bunul propriu in bun comun cf. art. 339 Cod civil ?
romascanu
Moderator 6din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Ce vreți să spuneți, mai exact? Că sursele acelea nu erau chiar așa de proprii precum apar scrise în act? Că moștenitoare sunteți oricum, în calitate de soție supraviețuitoare a defunctului (indiferent dacă bunul ar fi comun ori propriu; indiferent dacă în masa succesorală după soț ar intra întregul bun, ca bun propriu al defunctului, sau doar o parte din el - restul fiind al dvs,).
Dată fiind situația de fapt din speță (moartea copilului soțului la 3 luni după tatăl său) probabil că veți ajunge intr-un proces cu moștenitorii acestui copil. Deși, cu ocazia dezbaterii la notar a moștenirii după soț, există posibilitatea să stabiliți prin bună învoială cu moștenitorii copilui (mira-m-aș!) că bunul era comun și, prin urmare, doar cota-parte de ...(partea defunctului) intră în masa lui succesorală.
Cine ar fi moștenitorii copilului?
Mama acestuia? Adică fosta soție a defunctului...? "Simpatic".
Buna dimineata,
Multumesc pentru comentarii.
Eu consider ca bunul(imobil) cumparat in timpul casatoriei noastre este BUN Comun indiferent de ce scrie in contractul de vanzare cumparare.
Ce parere aveti ? Astept raspuns de la moderator ! Multumesc !
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Codul civil.
Art. 340. -
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
...
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
Regulamentul de recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară (Ordin 600/2023)
Art. 176. -
Notarea calităţii de bun comun conform art. 902 alin. (2) pct. 3 din Codul civil se va face în baza copiei legalizate a certificatului de căsătorie, dacă din conţinutul acestuia, corelat cu situaţia juridică descrisă în actul în baza căruia s-a făcut înscrierea în cartea funciară, rezultă că imobilul s-a dobândit în timpul căsătoriei şi că nu face parte din categoria bunurilor proprii ale soţului al cărui drept este intabulat în cartea funciară.