avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... PFA venit real, fara chitante
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

PFA venit real, fara chitante

Am si eu niste intrebari, daca se poate.

Pina anul trecut am fost la norma de venit, de anul asta sunt la venit real, asa ca trebuie sa completez registrul jurnal incasari si plati (RJIP).

Ca si PFA emit facturi atit intern, in lei, cit si extern, in euro (cu echivalenta in lei la cursul BNR al zilei).

Toate incasarile le fac prin banca, nu umblu cu cash, si nu emit nici o chitanta.
Am citit ca in RJIP se scriu chitantele, nu facturile. In acest caz, eu ce scriu? Trebuie sa pun extrasul de cont?

Am diverse cheltuieli, cum ar fi telefon mobil, care e pe PFA si cheltuieli cu sediu, care e apartamentul personal, in comodat, din care pot acoperi o parte a sumelor (25-30%), insa acestea sunt pe persoana fizica.

Nici la astea nu prea am chitante, platesc totul prin banca, insa unele plati le fac din contul personal, nu din contul PFA.
Daca la incasari as putea atasa un extras de cont, la cheltuieli ce atasez?

Poate sa puna cineva un exemplu de 1-2-3 linii din RJIP, cum se completeaza o factura emisa de PFA, cum se completeaza o cheltuiala a PFA-ului, ce se scrie jos, la total si de reportat.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: George Moraru , Consultant fiscal 13:26, 1 Aprilie 2012
Contabilitatea in partida simpla tine seama de un singur principiu: se inregistreaza numai platile si incasarile fara a se tine seama de facturi. Daca va faceti contabilitatea tinand cont de acest principiu este simplu nu-i asa?
Bineinteles se inregistreaza numai platile aferente cheltuielilor pentru desfasurararea activitatii.
mda, raspuns teoretic, totusi, astept ceva mai concret.

1. am o factura de la telefonul mobil, contract facut pe PFA. primesc factura, o platesc prin internet banking, pentru ca nu am chef sa merg la ghiseu sa primesc chitanta. trec suma platita in registru, cumva, dar cum dovedesc chestia asta? ca inspectorul fiscal nu cred ca va lua de bune tot ce e scris acolo, trebuie sa ii dau ceva dovezi, nu? si daca factura nu e buna, iar chitanta nu am, ce fac? atasez extrasul de cont de PFA?

2. am o factura de la internet si una de la curent, pe apartamentul unde este sediul PFA. respectivul apartament este dat in comodat catre PFA, cu plata cheltuielilor de pina la 30%, sa zicem. platesc facturile, iar prin internet banking, insa de data asta din contul personal, pentru ca daca as plati din contul PFA, ar trebui sa pun cumva inapoi restul de 70%, nu? iar nu am chitanta, si acum, si mai rau, nu am nici extras de cont PFA care sa dovedeasca plata. ce fac? pun extras de cont de la contul personal? nu prea am chef sa apara toate tranzactiile personale in dosarul de PFA.

3. am un RJIP (14-1-1/b), cu capul de tabel:

Nr. Crt
Data
Documentul (felul, nr.)
Felul operatiei (explicatii)
Incasari - numerar
Incasari - banca
Plati - numerar
Plati - banca

Ce completez in cazurile de mai sus in coloanele din tabel? Banuiesc ca la cele cu numerar trag o linie, si scriu doar la banca, dar la document? neavind document tip chitanta, doar factura, ce scriu?

4. emit factura interna, asta o trec, dupa ce primesc banii la incasari banca (nu am nici aici chitanta, totul vine in cont)

5. emit factura externa, dupa citeva zile intra euro in cont. ce suma trec in RJIP ? suma echivalenta in lei, la cursul emiterii facturii? la cursul intrarii banilor? daca schimb euro in lei, in banca, trec cursul de schimb al bancii?

6. in josul paginii, la RJIP, am un total, pe o pagina, si de reportat, pe cealalta pagina. totalul probabil ca inseamna adunate toate sumele din coloane. dar ce e cu de reportat?

7. legat de valuta, mai trebuie si alte acte/registre completate? daca scot euro din banca, si merg la o casa de schimb, ca e cursul mai bun, imi trebuie si registru de casa? totusi, sunt PFA, nu firma, si practic, daca scot bani din contul de PFA, nu ar trebui sa justific ce fac cu ei, nu?

Cam ciudata logica asta, cu chitantele, avind in vedere ca atunci cind emiti o factura, la firma, esti bun de plata TVA, impozit pe profit, chiar daca nu ai primit banii respectivi in cont.
1.Plata factura nr.... cu op nr......Document justificativ op si extras.
2.Plata utilitati cf. contract (se trec acei 30%) cu op nr........ si iar ca document justificativ op-ul chiar daca apare intreaga suma.
3.Cele doua exemple de mai sus cred ca va explica cum se completeaza registrul.
4.Incasare factura nr..../data.... cu op nr..../data.......
5.Se trece cursul BNR de la data incasarii.
6.Reportul este de fapt soldul paginii respective (incasari-plati)
7.Daca lucrati si cu numerar v-ar trebui si registru de casa in RON si registru de casa in valuta.
Imi pare rau dar logica aceasta din contabilitatea in partida simpla apartine legiuitorului si eu am incercat sa va dau explicatii. Daca vi se pare complicat si greoi v-as sfatui sa incheiati un contract de colaborare cu o firma de contabilitate.
multumesc pentru raspuns
inca o intrebare, totusi.
op = ordin de plata
dar la internet banking, nu am ordin de plata, cel putin nu pe hartie.
atunci ce fac?

problema mai mare ar fi la platile de utilitati din comodat, care sunt platite din alt cont decit cel de PFA. acolo trebuie extras de cond de pe contul curent, de pe care s-au facut platile, emis de banca (semnat si stampilat), sau pot sa listez eu, din internet banking acel extras de cont ?

Alte discuții în legătură

Registrul jurnal de incasari si plati Roxie Roxie Buna seara, Detin PFA pe domeniul traduceri de anul trecut din februarie si am de completat registrul de incasari si plati. Ce anume se trece in el? ... (vezi toată discuția)
Completare registru incasari si plati SPANU CORINA SPANU CORINA Buna ziua , as avea o intrebare in legatura cu completarea registrului incasari si plati, si anume: cand il voi completa vor trebui sa reaiasa toate ... (vezi toată discuția)
Folosire cont banca pfa-traducator sonia1978 sonia1978 Buna ziua, Sunt PFA traducator si as dori sa-mi deschid un cont bancar pentru a da posibilitatea clientilor persoane juridice sa achite facturile direct in ... (vezi toată discuția)