avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contractul de intretinere - este considerat ca un ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contractul de intretinere - este considerat ca un contract care transmite deplin dreptul de proprietate?

Buna ziua. Situatia se prezinta in felul urmator. Am incheiat cu mama mea un contract de intretinere, fara nici un fel de clauza decat obligatia de a o intretine ( deci fara uzufruct) anul trecut. Intre timp , mama, care a luat un credit din banca pe care l-a platit pana acum 3 luni, acum fiind in situatia de a nu-l mai putea plati este executata silit de executorul judecatoresc. Avand in vedere ca imobilul mamei mele este acum in proprietatea mea, dar am obtinut proprietatea printr-un contract de intretinere si nu unul de vanzare cumparare, acest contract poate fi atacat in instanta de creditori? Deci contractul a fost incheiat acum un an, iar mama a fost executata doar zilele trecute.
Cel mai recent răspuns: Luminita Muntean , utilizator 22:50, 29 Martie 2012
Daca sunteti dvs. proprietar nu se pot atinge de acest bun.
Cat priveste o actiune pentru anularea actului ar fi indicat sa va angajati avocat daca se va solicita asa ceva.
In functie de anumite aspecte concrete se vor putea stabili si sansele dvs. de a ramane proprietar.

De principiu, aveti sanse ca lucrurile sa ramana asa, insa din simpla dvs. relatare nu se poate stabili exact.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Va multumesc frumos pentru rapuns. Ma gandesc daca un contract de vanzare cumparare , avand in vedere situatia de fata, nu ar fi fost mai indicat. Desi la momentul la care am facut contractul nu s-a pus problema neplatii vreunui credit. Credeti ca banca ar avea vreo sansa, daca ne-ar da in judecata pentru a anula actul? E vorba de un credit de 25. 000 lei. Sa incercam incheierea unui contract de vanzare cumparare in locul celui de intretinere? Daca este posibil... De mentionat ca mama a dat cuponul de pensie executorului pentru a pune poprire.
Nu aveti cum sa incercati un contract de vanzare, ar fi dezastros. Pt asta ar trebui ca mama sa va actioneze in judecata cqa nu va respectati contractul, n-o intretineti si acest contract s-ar rezilia, apartamentul se intoarce in patrimoniul mamei... si putin probabil sa mai apuce sa vi-l vanda.
Daca mama era cu ratele la zi cand a vandut si nu putea anticipa ca in curand nu va putea plati, nu se va dovedi ca instrainarea s-a facut in dauna creditorului.
Nu aveti ce face decat sa asteptati, daca se va incerca o revocare a actului, veti avea nevoie de avocat
Am inteles ca ati incheiat un act juridic translativ de proprietate.Nu va poate vinde ceea ce nu are.
Mergeti cu contractul la avocat pentru a se intelege exact despre ce este vorba.
Buna seara. Multumesc pentru raspuns. Am inteles care e situatia. Acum pentru linistea mea sufleteasca, daca in momentul in care am incheiat un contract de intretinere,respectiv acum un an, am fi incheiat, de fapt unul de vanzare cumparare , ar fi fost mai bine? va intreb pentru ca am intrebat un avocat care spune ca ar fi fost cel mai bine sa incheiem de la inceput un contract de vanzare cumparare, iar notarul mi-a spus ca este logic ca intre parinti si copii sa se incheie un contract de intretinere si nu unul de vanzare cumparare , acesta din urma fiind mult mai usor de atacat in situatia data. Contractul de intretinere se poate rezilia doar de intretinut, dar eu sunt singura mostenitoare si nici nu se pune problema sa nu o intretin pe mama, sau sa nu o ajut, iar din partea ei nu exista nici un dubiu in acest sens.
dar fiind aceasta problema cu banca, pentru linistea si lamurirea mea, avand in vedere ca doua persoane specializate in dimeniul juridic, mi-au spus doua lucruri diferite, intrebarea mea este:
Era mai bine sa fi incheiat un contract de vanzare cumparare sau este ok contractul de intretinere , cu alte cuvinte, in speta data banca poate ataca mai usor contractul de intretinere sau pe cel de vanzare cumparare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

donatie sau contract de vanzare cumparare? manilodisan manilodisan Bunica mea doreste sa lase imobilul pe care-l detine fiicei sale (mama mea). Mama mea a mai avut o sora care a decedat in 2004 lasand in urma 2 nepoti care au ... (vezi toată discuția)
Mostenire in pericol blackiceflower blackiceflower Sotul meu a bagat firma in insolventa in dec.2011.Eu am aflat in dec.2012. Bineinteles, eu lucrez in alta parte , nu am acces in firma, dar am fost asociat cat ... (vezi toată discuția)
Reziliere act vanzare cumparare cu clauza de intretinere pe viata narciz767 narciz767 Speta este urmatoarea: Bunica a fost de acord ca apartamentul in care locuieste sa fie vandut unei nepoate( fata unei verisoare) care era casatorita la aceea ... (vezi toată discuția)