avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Mostenire in pericol
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Mostenire in pericol

Sotul meu a bagat firma in insolventa in dec.2011.Eu am aflat in dec.2012. Bineinteles, eu lucrez in alta parte , nu am acces in firma, dar am fost asociat cat timp firma a fost s.a. Akum e s.r.l (din 2010).Apoi ,de buna credinta, am semnat contracte de coplatitor la banci pentru firma, iar casa in care locuim akum este sediu de firma si ipotecata .In cursul anului 2012 am mostenit un apartament pe care ,in luna dec.2012, de teama executorilor(si ca sa am un loc unde sa ma duc cu copii in cazul in care ne iau bancile casa actuala) l-am vandut. Doresc sa cumpar alt apartament si sa-l trec pe numele copilului major ,dar cu drept de uzufruct asupra mea. Intrebarile mele sunt :
- acest drept de uzufruct poate fi folosit de executori in favoarea lor, de a recupera din datorii? Daca da (daca prin acest uzufruct executorii ma pot obliga sa vand noul apartament ca sa recupereze din datoriile firmei) ce alta posibiltate mai am ca sa le asigur copiilor un camin ?M
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 18:38, 14 Ianuarie 2013
Creditorii pot ataca orice act încheiat de debitori în frauda lor pe calea acțiunii revocatorii.
Actele încheiate de debitori în frauda debitorilor vor fi desfințate în limita în care creditorii își vor recupera creanța. Deci nu doar contractul de v-c cu drept de uzufruct ar putea fi atacat de către creditori (banca) ci orice alt contract încheiat de D-voastră în scopul sustragerii de la plata creditului.

Cel mai simplu ar fi fost să renunțați la moștenire, iar fiul D-voastră să culeagă moștenirea prin reprezentare.

Ceea ce ați putea face acum ar un act prin care să plătiți prețul unui apartament vânzătorului, dar să stipulați că apartamentul să fie vândut fiului D-voastră (în fond ar fi vorba despre o stipulație pentru altul).
În acest caz, creditorii D-voastră nu se vor putea atinge de dreptul născut direct în patrimoniul fiului D-voastră.

Oricum este destul de complicat. Ar fi bine să vorbiți cu un avocat.
Acel act de vanzare ar fi atacat degeaba, bunul a fost inlocuit de un pret, vanzarea fiind reala, tertul de buna credinta.
Acum, dvs ziceti ca veti cumpara un imobil pe numele fiului major, nu, fiul major cumpara o locuinta si doreste ca dvs ca parinti sa-l folositi. Creditorii nu au ce act sa atace, cat nu fiul e datornic.
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Indiferent de soluția aleasă există un oarecare risc pentru debitor.

Art. 1.562 Acțiunea revocatorie
(1) Daca dovedeste un prejudiciu, creditorul poate cere sa fie declarate inopozabile fata
de el actele juridice incheiate de debitor in frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care
debitorul isi creeaza sau isi mareste o stare de insolvabilitate.

(2) Un contract cu titlu oneros sau o plata facuta in executarea unui asemenea contract
poate fi declarata inopozabila numai atunci cand tertul contractant ori cel care a primit
plata cunostea faptul ca debitorul isi creeaza sau isi mareste starea de insolvabilitate.


Dacă va contracta acel apartament fiul, dar va plăti prețul din banii părinților, înseamnă că părinții au făcut o donație având ca obiect acei bani, iar donația se poate ataca mult mai simplu de către creditori pe calea acțiunii revocatorii. Iar „cumpărătorului”, fiind fiul debitorului, i se poate dovedi relativ ușor „complicitatea” la fraudă.

Cu privire la dreptul de uzufruct aflat în patrimoniul debitorului (dacă s-ar merge pe varianta vânzării către fiu cu păstrarea dreptului de uzufruct viager), acesta nu poate fi executat silit de către creditor?

În fine. Vroiam să spun că o soluție 100% sigură e foarte greu de dat în două vorbe. Cel mai bine ar fi dacă s-ar apela la serviciile unui avocat specializat.
Pentru datoriile comune, se va incerca acoperirea lor din bunurile comune, abia apoi se va trece la executarea bunurilor proprii.
La acea vanzare , nu poti dovedi ca si-a creat sau isi mareste starea de insolvabilitate, tertul cumparator a fost de buna credinta si a achitat un pret, acea suma reprezinta contravalorea bunului. Se pune problema de insolvabilitate pe mai departe pt ca nu mai gasesti acei bani, nu mai sunt.
Separat de acea vanzare, fiul isi cumpara un apartament.. in afara ca e ruda de sange cu debitorul, ce legatura e intre apartamentul lui si banii parintilor ? De unde stim noi, creditorul sau cum poate decide instanta ca mama i-a dat fiului bani pt a cumpara apartamentul, astfel incat sa constate ca respectivul creditor ar putea sa execute ap fiului ?
In legatura cu uzufructul instituit in favoarea parintilor.. , ar putea executa fructele, insa in acest caz nu prea sunt.. nu chirii, nu prea are ce produce acel ap.
cam asa am gandit-o..
Ultima modificare: Duminică, 13 Ianuarie 2013
gi-jane2, moderator
Depinde foarte mult de creditor și de cât de mult vrea acesta să-și recupereze datoria.

Actele încheiate de debitor îi sunt opozabile creditorului, acesta putându-se folosi de ele ca situații de fapt. Deci acceptarea succesiunii, vânzarea apartamentului, iar cu prețul din acel contract o eventuală nouă cumpărare a unui apartament fie de către debitor fie de către fiul acestuia pot fi folosite de către creditor într-un proces, mai ales avându-se în vedere calitatea acestuia de creditor și de starea de insolvabilitate a debitorului său (acestea putând fi dovedite cu orice mijloc de probă, chiar cu interogatoriul sau prin mărturii)

Cu privire la dreptul de uzufruct, vroiam să spun că acesta poate fi înstrăinat/cesionat pe noul Cod civil, deci poate fi și executat silit (chiar dreptul de uzufruct și nu doar fructele).
Deci creditorul ar putea dobândi dreptul de uzufruct prin executarea silită (ca și pe orice alt bun din patrimoniul debitorului său) și ar putea culege fructele acelui imobil după bunul plac (exact ceea ce vrea să evite debitorul).

Am observat că acțiunea revocatorie este mult mai „ușor de admis” de la intrarea în vigoare a NCC, adică interesele creditorilor sunt mai bine protejate (mai ales în practica instanțelor din București). Textul de lege este mai permisiv în acest sens.

Nu spun că în mod sigur creditorii vor avea câștig de cauză în această speță având în vedere soluțiile propuse.
Spun doar că trebuie acordată mare atenție soluției care se adopta și mai ales văzut intențiile și determinarea acelui creditor de a recupera datoria.

Alte discuții în legătură

Donație minor Jvs81 Jvs81 Buna .Va rog sa-mi răspundeți cum ar trebui sa procedez pentru a dona un apartament copilului meu minor . Țin sa precizez ca lucrez in afara( Franța) și ... (vezi toată discuția)
Dacă am proprire pe conturi pot cumpăra o casă sau teren? sau ... cenusereasa cenusereasa Dacă am proprie pe conturi pot cumpăra o casă sau teren? Sau pot cumpăra pe numele minorului, și cum procedez? (vezi toată discuția)
Drepturile donatarului in cazul unei actiuni in instanta a unui tert impotriva donatorului Andrei2357 Andrei2357 As avea o intrebare: o persoana care detine o cota-parte dintr-un imobil are un credit in banca (fara ipoteca) si nu si-l plateste la timp, motiv pentru care ... (vezi toată discuția)