avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Mostenire in pericol
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Mostenire in pericol

Sotul meu a bagat firma in insolventa in dec.2011.Eu am aflat in dec.2012. Bineinteles, eu lucrez in alta parte , nu am acces in firma, dar am fost asociat cat timp firma a fost s.a. Akum e s.r.l (din 2010).Apoi ,de buna credinta, am semnat contracte de coplatitor la banci pentru firma, iar casa in care locuim akum este sediu de firma si ipotecata .In cursul anului 2012 am mostenit un apartament pe care ,in luna dec.2012, de teama executorilor(si ca sa am un loc unde sa ma duc cu copii in cazul in care ne iau bancile casa actuala) l-am vandut. Doresc sa cumpar alt apartament si sa-l trec pe numele copilului major ,dar cu drept de uzufruct asupra mea. Intrebarile mele sunt :
- acest drept de uzufruct poate fi folosit de executori in favoarea lor, de a recupera din datorii? Daca da (daca prin acest uzufruct executorii ma pot obliga sa vand noul apartament ca sa recupereze din datoriile firmei) ce alta posibiltate mai am ca sa le asigur copiilor un camin ?M
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 18:38, 14 Ianuarie 2013
Poate foarte simplu fiul sa cumpere apartamentul. Banii pot fi mostenire de la bunici. In contractul de vanzare-cumparare nu se specific a faptul ca banii sunt primiti cadou/donatie de la parinti.
Tocmai asta spuneam la început.
Varianta ideală era ca mama să renunțe la moștenire. În acest caz nepotul l-ar fi moștenit pe bunic prin reprezentare și nu mai era nici o problemă.

Dacă însă a moștenit mama, iar apoi a vândut acel apartament banii sunt ai mamei. Dacă-i va „cumpăra” un alt apartament fiului ei, se chemaă că-i donează banii care reprezintă prețul acelui apartament, iar creditorii pot ataca acea donație (sau acel contract de v-c).

Depinde de cât de determinați sunt creditorii să recuperze datoria și să dovedească faptul că s-a încheiat acel act în frauda lor. În acest caz fiul nu va putea dovedi o altă proveniență a banilor, decât din donația de la părinți.
Eu ziceam sa nu existe nicio legatura intre cele doua. Adica apartamentul mostenit si vandut, sa nu fie legat in niciun fel de cel cumparat. Fiul cumpara un apartament din bani primiti de la bunica, de ce ar trebui sa specifice ca are banii din apartamentul vandut de mama?
:D
Singura legătură e prețul, care provone din moștenirea mamei.
Credeți că le-ar fi chiar așa de greu creditorilor să dovedească asta?

Pentru creditori, contractul respectiv ar fi un simplu fapt juridic, deci ar putea fi probat prin orice mijloace de probă, inclusiv cu martori sau interogatoriu. Dacă l-ar chema de exemplu pe fiu la interogatoriu și l-ar întreba „de unde a avut banii pentru apartament” ce credeți că ar putea acesta să răspundă, știind că banii provin din vânzarea de către mama sa a moștenirii de la bunic? Sau dacă ar întreba-o pe bunica același lucru, aceasta ce ar răspunde?

Totuși e vorba de o sumă cu care se cumpără un apartament și nu o jucărie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donație minor Jvs81 Jvs81 Buna .Va rog sa-mi răspundeți cum ar trebui sa procedez pentru a dona un apartament copilului meu minor . Țin sa precizez ca lucrez in afara( Franța) și ... (vezi toată discuția)
Dacă am proprire pe conturi pot cumpăra o casă sau teren? sau ... cenusereasa cenusereasa Dacă am proprie pe conturi pot cumpăra o casă sau teren? Sau pot cumpăra pe numele minorului, și cum procedez? (vezi toată discuția)
Drepturile donatarului in cazul unei actiuni in instanta a unui tert impotriva donatorului Andrei2357 Andrei2357 As avea o intrebare: o persoana care detine o cota-parte dintr-un imobil are un credit in banca (fara ipoteca) si nu si-l plateste la timp, motiv pentru care ... (vezi toată discuția)