avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale refuz schimbare sediu social SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

refuz schimbare sediu social SRL

Buna ziua. Rog un punct de vedere pentru urmatoarea situatie.
In anul 2006, X cumpara de la Y un imobil, Y declarand in contractul de vanzare cumparare, la notariat, ca nu exista inregistrat sediu social la adresa imobilului. In anul 2009 X descopera falsul in declaratie, respectiv ca exista sediu social inregistrat la adresa imobilului. Ulterior, pana in anul 2009, pe cale amiabila, X ii solicita lui Y sa schimbe sediul social al firmei, exprimand dezacordul pentru mentinerea acestuia. Y nu da curs solicitarii, mai mult, in anul 2010, cu tot dezacordul lui X, Y publica in MOF hotarare AGA pentru suspendare activitate firma pentru o perioada de 3 ani, fara a proceda la schimbarea sediului.
In anul 2011, X formuleaza si depune plangere penala impotriva lui Y pentru situatia mai sus indicata si se constituie parte civila cu o anumita suma, motivand incalcarea dreptului de proprietate, respectiv a unui atribut al dreptului de proprietate - dreptul de dispozitie.
Intrebarea este daca Y poate fi obligat la plata despagubirilor pentru aceasta incalcare a dreptului de proprietate (in toata aceasta perioada X nu a putut inregistra niciun alt sediul de firma la adresa imobilului, nu a putut inchiria imobilului unui alt potential SRL care sa isi stabileasca sediul social la adresa imobilului).
Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: oanapop , utilizator 15:01, 1 Aprilie 2012
Problema ca alta societate nu si-ar fi putut stabili sediul acolo este exclusa, daca spatiul permitea acest lucru. In situatia dvs. aveti doua optiuni: 1. - sa solicitati instantei dizolvarea societatii in conformitate cu art. 237 din Legea nr. 31/1990 sau sa solicitati de asemenea instantei sa dispuna radierea din registrul comertului a inregistrarii legata de sediul social care va prejudiciaza in conformitate cu art. 25 din Legea nr. 26/1990 a societatilor comerciale. Evident aceste demersuri implica niste cheltuieli, nervi, avocati...dar consider ca aceasta este solutia cea mai la indemana, urmand ca in paralel sau ulterior sa cereti si despagubiri.
Alta societate nu si-ar fi putut stabili sediul la imobil, fiind vorba de o garsoniera, prin urmare spatiul nu este permisibil.
Este adevarat ca s-ar fi putut uza si de demersurile precizate de Dvs, de fapt exact asta dorea Y, sa "scape de probleme" pe cheltuiala lui Y, situatie neacceptata de cumparatorul de buna credinta X.
Totusi, intrebarea era daca Y poate fi obligat la plata despagubirilor pentru aceasta incalcare a dreptului de proprietate (in toata aceasta perioada X nu a putut inregistra niciun alt sediul de firma la adresa imobilului, nu a putut inchiria imobilului unui alt potential SRL care sa isi stabileasca sediul social la adresa imobilului).
Va multumesc.


Evident ca se pot cere despagubiri. Toate demersurile insa dureaza si costa. Y da dovada de un soi de sadomasochism deoarece nu poate nimeni sa-i schimbe sediul in numele lui, ci orice persoana interesata poate sa ceara instantei dizolvarea societatii sau radierea mentiunii prin care s-a inregistrat sediul. Imi cer scuze deoarece mai sus am indicat art. 25 din Legea nr. 26/1990 a registrului comertului nu a societatilor comerciale.
Va multumesc pentru opinie.
In masura in care aveti cunostinta de o speta similara, imi puteti indica vreo astfel de cauza solutionata, vreo hotarare judecatoreasca? Speta este in curs de solutionare, in faza de cercetare penala si sunt sanse foarte mari de a ajunge mai departe, in instanta. Mi-ar fi de un real folos si sprijinul jurisprudentei; personal am cautat, insa pana acum nu am gasit ceva similar. Este adevarat, consider ca este o incalcare a dreptului de proprietate, insa spetele care le-am gasit nu sunt tocmai similare cu ceea ce am prezentat eu.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este posibil sa existe sediu social in doua locatii daca firma este desfiintata? numecod numecod buna ziua, este vorba de o situatie: in anul 2003 s-a inchiriat un imobil unei persoane fizice care ulterior in anul 2004 si-a infiintat propria societate ... (vezi toată discuția)
Vanzare imobil - firma care are sediu social la adresa imobilului, fara acordul proprietarului antoniaclaudia antoniaclaudia vreau sa vand un imobil proprietate personala, insa, la cutia de scrisorii primesc citatii si diverse corespondenta pe numele unei societati la care eu nu sunt ... (vezi toată discuția)
Intrebare illuce16 illuce16 in anul 2003 printr-un contract de inchiriere,am inchiriat imobilul la o firma pe o perioada nedeterminat ,ca si sediu social,apoi firma respectiva si-a ... (vezi toată discuția)