avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza grafologica - care sunt conditiile pe care ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza grafologica - care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un document pentru a fi admis la expertiza?

Care sunt conditiile ce trebuie sa le intruneasca un document pentru a putea fi admis la expertiza grafologica?
Codul de procedura civila prevede:

Art. 177

(1)Acela căruia i se opune un înscris sub semnătură privată este dator, fie să recunoască, fie să tăgăduiască scrisul ori semnătura.

(2)Moştenitorii sau urmaşii în drepturi ai aceluia de la care se pretinde a fi înscrisul pot declara că nu cunosc scrisul sau semnătura acestuia.

Art. 178

(1)Când una din părţi declară că nu recunoaşte fie scrisul, fie semnătura, instanţa va păşi la verificarea înscrisului.

(2)Spre acest sfârşit, preşedintele instanţei va obliga pe cel căruia i se atribuie scrierea sau semnătura să scrie şi să semneze sub dictarea sa, părţi din înscris.

(3)Refuzul de a scrie va putea fi socotit ca o recunoaştere a scrisului.

Art. 179

(1)Dacă instanţa, după verificarea înscrisului cu scrisul sau semnătura făcută în faţa ei sau cu alte înscrisuri, nu este lămurită, va dispune ca verificarea să se facă prin expert, obligând părţile să depună de îndată înscrisuri pentru verificare.

(2)Se primesc ca atare:

1. înscrisurile autentice;

2. înscrisurile private, netăgăduite de părţi;

3. partea din înscris netăgăduită;

4. scrisul sau semnătura făcută înaintea instanţei.

(3)Înscrisurile depuse pentru verificare vor fi semnate de preşedinte, grefier şi părţi.

(4)Părţile iau cunoştinţă de înscrisuri în şedinţă.

Puteti sa va inscrieti in fals (Cod penal capitolul III), in fata instantei si sa solicitati verificarea documentului prin expertiza grafica si tehnica.

Art. 290 - Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Tentativa se pedepseşte.
va multumesc pentru raspuns, dar eu ma refer la un contract cu o semnatura ce nu are legatura cu cauza in sine dar contine si acea semnatura. Doresc sa il folosesc la dovedirea veridicitati inscrisului insa mi s-a spus ca ar fi prea vechi. Ce conditii trebuie sa intruneasca acest act?
Daca inteleg bine, aveti un contract intre 2 parti in care pare si semnatura unei terte persone care nu este parte in contract? Cunoasteti in ce calitate a semnat acea persoana? Unde (instanta sau organe de cercetare) si in ce scop doriti sa dovediti ca inscrisul este fals? Va rog detalii.
Am cumparat un teren cu antecontract nelegalizat(nu am dat decat jumatate din suma).
Cel ce l-a vandut nu recunoaste ca a semnat antecontractul.
Eu am facut rost de un act de vanzare-cumparare in care el a semnat tot ca vanzator. Este realizat intre el si o alta persoana(o ruda de-a mea). Acel contract este realizat in 2008, iar antecontractul in 2010. Pot folosi acel document?
Conform noului Cod Civil, nu va mai incadrati in termenul de 6 luni in care puteati sa actionati in instanta vanzatorul, pentru a perfecta vanzarea.

Art. 1669 - Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare

(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.

(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte false depuse de reclamant Simona18 Simona18 Buna ziua! Sunt parat intr-un dosar de concurenta neloiala. 1. Reclamantul a depus la dosar un act aditional la contractul individual de munca care l-a ... (vezi toată discuția)
Inscriere in fals  Raicu Raisa Raicu Raisa Se poate depune inscrierea in fals odata cu cererea de expertiza grafica? Care este documentul prin care se depune cererea de inscriere in fals in cadrul unui ... (vezi toată discuția)
Expertiza grafoscopica a semnaturii unui document in copie Irinel Antoniu Irinel Antoniu Reclamantul depune un contract in copie, cu mari obligatii financiare pentru parat. Reclamantul sustine copia contractului cu un martor care declara ca l-a ... (vezi toată discuția)