avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Debit restant -hotarare jud.-actiune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Debit restant -hotarare jud.-actiune

Vă aduc în discutie următoarea spetă:
O asociatie de locatari dă un judecată un locatar debitor în anul 2009 şi în cauză se pronunţă o sentintă prin care debitorul este obligat la plata unei sumei de bani solicitate.Hotărţrea nu este contestă de nimeni şi ea este acum definitivă şi irevocabilă.Prima hotărâre nu a fost pusă în executare.
În anul 2011 aceeasi asociatie dă din nou în judecată acelaşi debitor de data asta în pretenţii pentru neplata datoriilor în suma cerută fiind inclusă şi suma din prima hotărăre la care adaugă penalităţi de 0,2 pe zi.In prima hotărâre se prevedea ca suma să fie plătită fără penalităţi în sase rate egale.Ce poate face debitorul ?
Poate cere să se execute întâi prima hotărâre şi apoi să se recalculeze debitul ?
Poate ce să se tină cont de prima hotărâre si din baza de calcul a datoriei să se scadă penalităţile pentru prima sumă?Dacă nu s-a făcut înainte conciliere directă se poate cere respingerea acţiunii ?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:20, 30 Martie 2012
Din punctul meu de vedere asociatia a gresit ca nu a calculat si pritins si penalizari la actiunea din 2009. A le cere acum, mi se pare tardiv pentru ca intervine prescrierea sumelor respective, insa as. prop. poate sa incerece... Suma de baza ramane sa o achite proprietarul, asa cum a hotarat instanta. Ca nu a achitat-o pana acum, este din nou vina asociatiei si durerea fix in cot a proprietarului.
Daca asociatia a dat din nou in judecata pe proprietarul indolent, da poate emite pretentii doar pentru suma de unde a ramas la prima judecata, poate calcula penalitati conform hotararilor luate de com. executiv prin sistemul propriu de penalitati, dar nu mai mari de 0,2% pe zi.
Pentru suma din prima hotarare are doua solutii:
- notifica proprietarul sa achite debitul din sentinta (anexati si sentinta), in mod benevol;
- mai cheltuie as. prop. niste bani, investeste sentinta judecatorie si se prezinta la un executor judecatoresc; proprietarul va achita toata suma pretinsa in sentinta initiala, precum si toate costurile privind executarea silita; asociatia isi recupereaza toate cheltuielile facute prin incasarea intregii sume de la ex. judecatoresc.
Trebuie explicat, daca se poate, acestui proprietar ca iese mai ieftin daca achita ”de buna voie” debitul din sentinta, precum si noul debit datorita caruia as. prop. intentioneaza sa-l actioneze din nou in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati Banica Ionut Banica Ionut Am o situatie speciala in cazul socrilor mei aflati in conflict cu asociatia. In urma unei datorii de 6000 lei, este data in judecata iar dosarul intra in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Punerea in aplicare a unei sentinte scopada2007 scopada2007 Cine pune in aplicare sentința instanței pentru recuperarea debitelor daca aceasta nu a fost atacata in termenul de recurs de 15 zile de către ... (vezi toată discuția)