Pe scurt, societatea de asigurari a platit indemnizatia de asigurare unei SA pentru bunuri furate pe timpul transportului. Bunurile au fost gasite si retribuite SA, dar nu s-a returnat indemnizatia de asigurare. SA a fost chemata in judecata, dar a achitat indemnizatia si dobanda legala dupa primirea citatiei, dar inainte de primul termen, notificand si societatea de asigurari.
In acest caz, avocatul societatii de asigurari mai poate cere cheltuieli de judecata? A fost SA pusa in intarziere priin convocatorul la concilire la care nu a raspuns?
Avand in vedere faptul ca ati achitat debitul dupa primirea citatiei si actionarea in judecata si nici nu ati rapsuns la conciliere, puteti fi obligat la plata cheltuielilor de judecata: taxa de timbru si timbru judiciar si onorariu avocat ( Art.274-277 cod pr. civila).
Am citit sectiunea respectiva. Am retinut articolul 275 care precizeaza ca partea care cade in pretentii nu este datoare a mai achita cheltuielile de judecata daca recunoaste datoria pana la primul termen, in afara de situatia in care a fost pusa in intarziere. Eu inteleg de aici ca doar daca SA a fost pusa in intarziere i se pot cere cheltuielile. de judecata. SA a recunoscut, chiar a achitat debitul inainte de primul termen.
Poate fi considerata punere in intarziere convocarea la conciliere? Sau citatia?
In materie comerciala, punerea in intarziere a debitorului nu este obligatorie, acesta fiind de drept in intarziere din momentul scadentei obligatiei de plata. Recunoasterea pretentiilor creditorului la prima zi de infatisare nu determina aplicarea art. 275 Cpc si scutirea debitorului de plata cheltuielilor de judecata.