avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Eutanasierea cainilor maidanezi
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Eutanasierea cainilor maidanezi

Buna ziua,

Sunt din Bucuresti, un oras care timp de ani de zile n-a reusit sa-si rezolve problema cainilor vagabonzi. 10000 de oameni sunt muscati IN FIECARE AN iar numarul pare sa creasca de cand a incetat eutanasierea cainilor in 2008. Pe unele strazi efectiv nu poti trece fara masina din cauza haitelor agresive.

Campania de "sterilizare si returnare" este clar ineficienta si nu rezolva asa cum trebuie problema (nici macar teoretic, cainele se intoarce pe strada unde va putea musca alti oameni pentru inca 5-10 ani), mai ales ca unii oameni inca abandoneaza pui si inmultirea cainilor este exponentiala.

Autoritatile tot vin cu scuza asta ca "Legea Marinescu 2008 nu permite eutansierea cainilor", dar oare asa o fi? De exemplu prefectul capitalei spune ca legea Marinescu are caracter general si ca de fapt primaria ar trebui sa aplice legea speciala din 2002 (care permite eutansierea cainilor in timp de 14 zile de la capturare).


Deci cum e de fapt? Se permite sau nu eutansierea cainilor maidanezi in cadrul legislativ actual?

Si daca nu, ce as putea face (practic) pentru a abroga aceasta lege inumana care ne fura dreptul de a ne apara de cainii vagabonzi?

Iar daca da, cum pot da primaria in judecata? Nu am fost muscat, dar m-am saturat sa vad atatia caini pe strada si sa tot citesc in ziare despre crimele comise de aceste bestii.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
AntiMaidanez, utilizator
Legea nr 205/2004 privind protectia animalelor
[ link extern ]

Deci avem o lege. Cum se aplica, nimeni nu stie cert.
Am fost infrormata cu ceva timp in urma ca in adapostul pentru caini din orasul meu se masacrau cainii.Erau adunati de pe strazi , iar acolo nu se mai urma nicio procedura, erau pur si simplu masacrati.Acolo nu avea voie nimeni, nici macar presa, care fusese sesizata, sa patrunda.Acum se spune ca s-ar fi schimbat lucrurile, iar un indiciu ar fi acela ca pe strazi sunt mai multi caini cu ,,cercel,,.
Normele constitutionale, intr-adevar, apara drepturile fundamentale ale oamenilor, dar vedeti ca exista si o lege speciala care apara derepturile animalelor.
Sunt de acord cu faptul ca , daca drepturile animalelor ar fi cu adevarat aparate, ar trebui sa nu mai fie sacrificate. Desi e irelevant pentru discutie, mentionez totusi ca sunt vegetariana.
Mi-as dori sa se gaseasca solutii viabile , si credeti-ma, empatizez in aceeasi masura cu toate fiintele, fie oameni sau animale( ceva mai putin cu gandacii de bucatarie, fata de care, recunosc, am oroare).
Mai exista o explicatie pentru faptul ca, desi exista un numar urias de caini eutasnasiati( sau stransi de gat, dupa caz), ei apar mereu pe strazi.Stiti ce mai fac anumiti oameni de pe la sate? Cand fata cateaua , tin cateii o vreme, apoi( fiindca s-au mai civilizat si ei) , ii pun in masina si ii aduc la oras.Asa se face ca si pe la blocul meu au aparut des catei , cate 3-4 fratiori. O data am fost martora cand o masina a demarat in tromba , iar in urma ei au ramas vreo 3 catei scancind. Cred ca si la sate ar trebui luate niste masuri, adica sa fie sterilizati toti cainii cu stapan.Daca vor fi sterilizati atat cei de la sat cat si cei din orase, populatia canina va scadea simtitor.Adica cea maidaneza, ca in privinta celor de rasa nu exista asemenea interes, cata vreme ei sunt doriti, preferati, etc.
Nu stiu ce sa mai spun , aveti si dvs. dreptate, insa , vreau sa cred ca si eu am.O seara frumoasa:)
Problema maidanezilor se poate rezolva usor ,vointa din partea politicienilor sa fie.
Pentru rezolvarea efectului(existenta cainilor pe strazi care musca) sunt 4 solutii principale ,una eutanasiere,3 non-eutanasiere.
Cele 3 solutii principale non-eutanasiere sunt :
1.adoptia obligatorie+taxa pentru hrana maidanezilor( e mai mult de explicat aici dar nu e cazul acum),
2.adaposturi mari (unele exista),
3.adaposturi mici cu gard,in fata blocului
Ar mai fi si alte solutii secundare:
1.legalizarea armelor neletale cu co2 atunci cand aparatul cu ultrasunete nu reuseste sa respinga haita de caini,
2.vaccinarea cainilor cu o substanta care le diminueaza sau elimina agresivitatea.

Pentru tratarea cauzei(abandonul de animale) nu cred ca se poate rezolva decat cu legi dure contra celor care inmultesc si abandoneaza animale.Ideal ar fi inchisoare pe viata.Apoi campanie de inregistrare si sterilizare obligatorie a tuturor cainilor fara drept de monta,clipuri tv ,radio si internet pentru educarea si constientizarea oamenilor cu privire la abandonul de animale.
Dupa cum vedeti solutii exista.Problema e la politicienii iresponsabili si indiferenti.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Martie 2012
SandulacheLiviu, utilizator
O alta problema la care nu am gasit un raspuns legal este cum poti pedepsi legal pe cei care isi instiga cainii proprii sau caini maidanezi sa atace oamenii pe strada?Dar cei care isi instiga cainii sa atace trecatorii ca apoi sa sara la bataie chipurile sa apere cainii?
Eu am caini ... stau la curte si am salvat caini. Dar inteleg plangerile oamenilor care nu pot trece pe strada. Si pe de alta parte, mi-e mila si de cainii din strada - de aceea am caini. Numai ca nu pot "adopta" 50000 caini cat ziceti ca sunt in Bucuresti :). Dar ce vroiam sa va spun este ca mie solutiile mi se par usoare:
1. ar trebui data o lege ca fiecare stapan de caine, daca nu e crescator, sa fie obligat sa isi sterilizeze cainii (astfel macar nu ar mai aparea caini noi lasati in urma masinilor plecate in tromba). Ideal ar fi ca sa existe o perioada "de gratie" in care sterilizarea sa fie subventionata de guvern (nu cred ca o batranica de la tara isi va putea permite sa cheltuie 280 RON pentru castrarea catelusei sale).
2. ar trebui adunati toti cainii de pe strada, sterilizati, vaccinati si inrolati in programe de adoptie. Din pacate, cei agresivi sau bolnavi vor trebui eutanasiati.
3. in paralel ar trebui date penalitati mari celor care abandoneaza caini sau care ii chinuie.
Dar daca masurile nu sunt facute concertat - degeaba! O catea va fata anual in medie 12 pui! Si problema ar dainui. Dar sa dai posibilitatea tuturor "sa se apere" de caini va insemna o suita de acte de barbarism pentru ca "oamenii mici vor face tot raul de care sunt capabili, daca le dai puterea".
Si desigur campanii de educare. Dupa mine - chiar certificate care sa ateste daca ai dreptul sau nu sa detii un caine/animal. Dar asta e alta discutie.
In legatura cu cei care isi instiga cainii sa muste ... eu stiu ca exista legi in alte tari care stipuleaza ca daca cainele tau musca pe cineva esti obligat sa-l eutanasiezi si poti plati amenzi. Astfel stapanii de caini isi dedica mai multa atentie educarii lor.

Alte discuții în legătură

Carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, "incalcata de catre maidanezi" ionstanca ionstanca Am numarat peste 30 de articole din Carta drepturilor fundamentale \"incalcate de catre ... (vezi toată discuția)
Referendum pentru maidanezi CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Romania...o tara inapoiata...o tara care datorita furaciunilor din partea tuturor celor care au luat bani pentru a se ocupa de problema cainilor nu au fost in ... (vezi toată discuția)
Cainii vagabonzi... gigelas gigelas Care sunt legile ce ocrotesc acesti caini vagabonzi ? Trebuie sa stam sa privim cum sfasie oameni,iar noi nu vom putea interveni ? Ce este cu atata iubire de ... (vezi toată discuția)