avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este termenul de recurs si cum se calculeaza?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este termenul de recurs si cum se calculeaza?

care este termenul de recurs la un proces civil?
15 zile de la comunicarea hotararii.
Depinde de domeniu.
Termenul de 15 zile este un termen general în materia recursului, Codul de procedură civilă instituind şi termene speciale în câteva domenii.
Astfel, termenul de recurs împotriva hotărârilor prin care se soluţionează conflicte de drepturi este de 10 zile.
Termenul de recurs impotriva hotărârilor prin care se soluţionează conflictele de competenţă este de 5 zile.
Termenul de recurs împotriva hotărârilor prin care se soluţionează cererile de divorţ este de 30 de zile.
În general termenul de recurs se calculează pornind de la data comunicării hotărârii judecătoreşti ce urmează a fi atacată.
Cu toate acestea există şi norme derogatorii. De exemplu, în cazul ordonanţelor preşedinţiale sau al încheierilor pronunţate în dosarele de asigurare de dovezi, termenul de recurs curge de la data pronunţării ordonanţei.
Termenul de recurs este unul imperativ şi peremptoriu (adică obligatoriu), astfel că nerespectarea lui atrage decăderea părţii din dreptul de a mai exercita această cale de atac.
15 zile lucratoare?se socoteste si ziua in care s a primit comunicarea?
Codul de procedura civila referitor la termene:
Art. 101

(1)Termenele se înţeleg pe zile libere, neintrând în socoteală nici ziua când a început, nici ziua când s-a sfârşit termenul.

(2)Termenele statornicite pe ore încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare.

(3)Termenele statornicite pe ani, luni sau săptămâni se sfârşesc în ziua anului, lunii sau săptămânii corespunzătoare zilei de plecare.

(4)Termenul care, începând la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfârşeşte într-o lună care nu are o asemenea zi, se va socoti împlinit în ziua cea din urmă a lunii.

(5)Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală, sau când serviciul este suspendat, se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

Art. 102

(1)Termenele încep să curgă de la data comunicării actelor de procedură, dacă legea nu dispune altfel.

(2)Termenele încep să curgă şi împotriva părţii care a cerut comunicarea, de la data când a cerut-o.
Termenul de recurs se calculeaza, potrivit art. 101, alin. (1) Cod procedura civila, dupa sistemul exclusiv, adica pe zile libere, neintrand in calcul nici ziua din care el incepe sa curga si nici ziua in care se sfarseste. Prin urmare, nu "sariti" zilele de sambata si duminica atunci cand il calculati intrucat legea nu dispune in acest sens. Ziua in care ati primit hotararea judecatoreasca este prima zi a termenului, deci nu intra in calcul.
Ultima modificare: Vineri, 30 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Termen apel - stabilire program vizitare minori DErcan DErcan buna seara sau buna dimineata! intr-un dosar de stabilire program vizitare minori solutia data a fost cu admitere a cererii principale dar cu apel. va rog sa ... (vezi toată discuția)
Caile de atac intr-un proces de divort valentin_76 valentin_76 Buna seara! As avea si eu urmatoarea problema asupra careia doresc, daca se poate, sa ma lamureasca cineva: care sunt caile de atac intr-un proces de divort, ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza cele 15 zile pentru "irevocabil" legal2010 legal2010 Cum se calculeaza cele [b]15 zile pentru ca o hotarare judecatoreasca sa devina irevocabila si definitiva (sa nu mai poata fi atacata) [/b]? [b]15 zile ... (vezi toată discuția)