avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit pe cladiri
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit pe cladiri

O persoana casatorita trebuie sa plateasca un impozit pe cladire pe numele ei si al sotului/ sotiei ? pentru un apartament bun comun,sau poate plati unul din proprietari?
Taxale difera ? Cum se calculeaza ?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 08:35, 2 Aprilie 2012
Obligatia impozitului pe cladire revine proprietarului de drept. Daca va referiti la un imobil proprietate comuna, adica doi soti l-au dobandit in timpul casatoriei, cheltuielile cu plata impozitului sunt comune. Nu conteaza care dintre sotii - coproprietari platesc, se considera sotul care a platit a facut-o si pentru celalalt.
Lucian, poate @hrista se refera la instintarile de plata care sosesc de la Directia de taxe si impozite locale pe numele fiecarui sot. Sunt deschise doua roluri diferite pentru acelasi imobil. Si la noi in Prahova este la fel. Pe langa prevederile art 249(4) din Codul fiscal, exista si doua Hotarari ale Consiliului Local in acest sens. Am primit ( anul trecut si anul acesta) doua decizii de impunere cu 50% cota parte pentru fiecare.

Art 249(4) Cod fiscal:
(4) În cazul în care o clădire se află în proprietatea comună a două sau mai multe persoane, fiecare dintre proprietarii comuni ai clădirii datorează impozitul pentru spaţiile situate în partea din clădire aflată în proprietatea sa. În cazul în care nu se pot stabili părţile individuale ale proprietarilor în comun, fiecare proprietar în comun datorează o parte egală din impozitul pentru clădirea respectivă.

Norme metodologice art 249(4):
20. Pentru aplicarea prevederilor art. 249 alin. (4) din Codul fiscal se identifică următoarele situaţii:
a) clădire aflată în proprietate comună, dar fiecare dintre contribuabili au determinate cotele-părţi din clădire, caz în care impozitul pe clădiri se datorează de fiecare contribuabil proporţional cu partea din clădire corespunzătoare cotelor-părţi respective;
b) clădire aflată în proprietate comună, dar fără să aibă stabilite cotele-părţi din clădire pe fiecare contribuabil, caz în care impozitul pe clădiri se împarte la numărul de coproprietari, fiecare dintre aceştia datorând în mod egal partea din impozit rezultată în urma împărţirii.

Daca este varianta comunicata de tine Gabriela, atunci cel mai bine este ca @hrista sa intrebe la serviciul taxe si impozite ce sume are de plata, atat domnia sa cat si sotul acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rol fiscal apartament bellefille bellefille Buna seara. Stie cineva sa ne lamureasca de ce in cazul unui apartament dobandit de doi soti ,in timpul casatoriei ,in urma cu 20 de ani si pentru care ... (vezi toată discuția)
Impozit cladire in indiviziune cris150 cris150 In 2008, am dobandit prin instanta o parte dintr-o cladire nationalizata. In 2010, Primaria a emis punerea in posesie. Eu doresc sa platesc impozitul pe partea ... (vezi toată discuția)
Rol fiscal garleanu garleanu Va rog sa ma lamureasca cineva in legatura cu urmatoarea situatie: Am cumparat impreuna cu sotia un teren pe care am construit o anexa agricola. Terenul este ... (vezi toată discuția)