avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inscrierea casatoriei din SUA cu nume diferite dupa ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inscrierea casatoriei din SUA cu nume diferite dupa casatorie

Va prezint o speta pentru care am nevoie de lamuriri.
Un cetatean roman si american s-a casatorit cu o romanca ce are doar cetatenia romana. In urma casatoriei lor in SUA, sotul are numele sau (de ex. Popescu) si sotia are numele ei + numele sotului (de ex. Stefanescu - Popescu), fiind permis in statul respectiv. Acum trebuie sa-si inscrie actul american de casatorie si in Romania pentru ca sotia sa isi schimbe actul de identitate si pasaportul dupa noul nume.
Diferenta de nume intre ei poate constitui vreo problema?
Ce pasi ar trebui sa urmeze pentru a-si rezolva aceste acte in Romania?
Va multumesc anticipat pentru ajutor, kremoon
Cel mai recent răspuns: kremoon , utilizator 21:01, 1 Aprilie 2012
In ce an sau casatorit? Conform Noului Cod Civil intrat in vigoare la 1 oct.2011 unul dintre soti isi poate pastra numele iar celalalt sot sa le ia pe ambele reunite. Deci nu cred ca la ora actuala ar fi o problema acest lucru. Doar ca nu cumva cei de la Bucuresti sa se lege de data casatoriei comparativ cu data la care se solicita transcrierea,avand in vedere termenul de 6 luni de la data casatoriei in vederea transcrierii certificatului, intrucat pe vechi in Romania nu era permis pana la aparitia Legii 287/2009 ca unul dintre soti sa aiba numele reunite iar celalalt nu. Cetateanul roman trebuie sa se prezinte la primaria de domiciliu ori la ambasada sau consulatul Romaniei din SUA unde pe baza actului de identitate valabil ,a certificatului american apostilat in original, traducerea certificatului legalizata, certificatul de nastere , declaratie pe proprie raspundere cu privire la numele dupa casatorie daca in certificat nu scrie acest lucru, si solicitati transcrierea, dupa caz la consulat/ambasada solicitati inscrierea. Sa aveti in vedere ca nu cumva sa aveti anumite greseli referitoare la datele de stare civila strecurate in cuprinsul certificatului.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
Justitiarul71, utilizator
Va multumesc mult pentru precizari. Data casatoriei e in septembre 2011. Sper sa nu aiba probleme. Actele sunt in drum spre tara sa le rezolve un imputernicit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Validarea in romania a casatoriei facute in sua udrea-aneta udrea-aneta In urma casatoriei dintre o cetateanca romanca cu un cetatean american, facuta in SUA , Los Angeles, in sept.2011, cu schimbarea numelui, care sunt ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate,certif.de casatorie in sua ili47 ili47 Situatia : cetatean roman stabilit in SUA ,casatorit tot in SUA ,are Carte de Identitate provizoriu in Romania ,unde scrie lipsa certif de casatorie .Am ... (vezi toată discuția)
Obtinerea cetateniei romane pentru copil nascut in sua ilie0001 ilie0001 Buna ziua, Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie: Am baiatul in SUA, are si cetatenie romana si americana. Acum are un copil nasut in America (mama ... (vezi toată discuția)