avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 493 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Functionar public incompatibil sau in conflict de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Functionar public incompatibil sau in conflict de interese?

Sunt functionar public dar in prezent am raportul de serviciu suspendat pentru motive de interes personal. Dupa ce m-am suspendat, mi-am facut un PFA in domeniul de activitate in care am lucrat la institutia publica de la care m-am suspendat. Exista in cazul meu un conflict de interes sau o incompatibilitate?
In conformitate cu prevederile art. 117 din Legea nr. 188/1999, coroborat cu art. 49, alin. 2 din Codul Muncii, "suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor da natura salariala de catre angajator".
Conform textului de mai sus, eu ca si lucrator/functionar public nu mai prestez activitate pentru angajator iar ei nu ma mai platesc,deci nu mai am de-a face pentru moment cu institutia de la care m-am suspendat.
Nicaieri in legislatia in vigoare nu se precizeaza expres ca functionarul public care si-a suspendat raportul de serviciu din motive de ordin personal nu are dreptul sa lucreze ca PFA in domeniul in care a muncit anterior suspendarii. Exista vreun temei legal in baza caruia sa fiu considerat incompatibil sau sa mi se stabileasca vreun conflict de interes?
Va rog totodata sa-mi precizati daca un functionar public ale carui raporturi de serviciu sunt suspendate, poate fi sanctionat disciplinar de institutia publica la care a lucrat anterior suspendarii? Spre exemplu, multe din sanctiunile disciplinare presupun reducerea salariului. Or, daca eu sunt suspendat, cum ar putea sa-mi reduca salariul?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 23:23, 2 Aprilie 2012
in primul rand aceasta nu este o abatere disciplinara. ar fi simplu daca ar fi asa. din pacate chiar si in cazul in care aveti raportul de serviciu suspendat, tot functionar public sunteti. situatia dvs de incompatibilitate - pentru ca este- este reglementata in Legea nr.161/2003, iar cei care au competenta sa ia masuri, sa analizeze si sa isi dea cu parerea referitor la acest subiect este numai ANI. insa va spun din ce am citit si eu la art.94-96 -parca...- pe scurt: functionarul public nu poate desfasura alte activitati , remunerate sau neremunerate, in cadrul altor institutii publice sau in sectorul privat , care sunt similare cu atributiile prevazute in fisa postului sau.
Atata vreme cat PFA-ul dvs. nu incheie contracte cu institutia cu care aveti raport de serviciu sau nu ofera consultanta unor agenti economici care pot avea relatii contractuale cu acea institutie, nu este nici o incompatibilitate. Mai pe romaneste, daca ati fost, sa zicem, expert in atragerea de fonduri europene, sunteti in incompatiblitate daca oferiti consultanta unei societati care incheie un contract in acest domeniu cu institutia respectiva; in rest, cat timp activitatea desfasurata de dvs. nu "se pupa" cu serviciul dvs, nu sunteti in incompatibilitate; spor la treaba!!
Legea nr.161/2003, Art. 96. - (1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.
Revin la idee, cata vreme activitatea ta din "privat" nu se intersecteaza cu atributiile exercitate in functia publica detinuta, nu exista incompatibilitate. Altfel, ce Dumnezeu ai putea sa faci in particular, tu, functionar public, sa zicem arhitect sef la o primarie? Dans sportiv??:)) Totul pana la banutii publici...daca cineva dovedeste ca prin ceea ce faci tu la serviciu iti favorizezi sursa de castig din privat, urmeaza statia ANI cu peronul pe partea stanga!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

L188 - suspendarea contractului de munca pt functionari publici antara antara Buna ziua, Sunt functionar public si as dori sa stiu daca pot sa-mi suspend contractul de munca pe o perioada de 1 an, din motive personale si daca in acesta ... (vezi toată discuția)
Suspendare raport de serviciu-interes personal legitim alexandru andra alexandru andra Conform art.95 alin 2 din legea 188/1999 doresc sa suspend raportul de serviciu din institutie, pentru interes personal legitim(propunere de a lucra o perioada ... (vezi toată discuția)
Functionar public angajat la ong andreea_das andreea_das Sunt angajata ca functionar public intr-o institutie de stat cu atributii in domeniul protectiei persoanelor cu handicap (coordonare metodologica centre ... (vezi toată discuția)