avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... datorii reciproce intre administrator si asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

datorii reciproce intre administrator si asociatie

Buna ziua,
Asociatia de Locatari din blocul in care avem domiciliul a actionat in instanta pe fostul administrator pe motiv ca avea de achitat datorii lasate la predarea gestiunii; fostul administrator a decedat insa. Asociatia de Locatari a facut demersuri in continuare in instanta pentru a recupera banii de la sotie si mostenitori.
Sotia care a ramas in apartament si copiii (locuiesc la alta adresa) nu au fost chemati niciodata in instanta si nu au cunostinta de probele si acuzatiile aduse; fostul administrator a probat cu acte ca nu are datorii insa ce s-a intamplat mai departe numai instanta si Asociatia stiu aceasta problema;
1. ce sanse are Asocialia de Locatari de a recupera aceasta datorie de la sotie si mostenitori?

2. precizez ca si fostul administrator care a decedat avea de recuperat o suma prin instanta prin decizie irevocabila de la Asociatia de Locatari insa aceasta nici nu vrea sa auda de acest lucru ( aceasta suma a fost introdusa la plata intretinerii fara citirea contoarelor de apa calda si rece plus o suma de la reparatia unui lift). Instanta a decis ca fostul administrator nu este vinovat de aceste nereguli si a dispus Asociatiei recalcularea sumelor pe motiv ca nu au avut nici o hotarare judecatoreasca atunci cand au introdus abuziv aceste sume. Noul administrator si presedintele dau din umeri si atunci cand sunt intrebati de sotia decedatului i se raspunde foarte urat, prin jigniri si o intreaba daca are dovezi, ca nu ea s-a judecat cu ei, ca bla, bla si nu o sa vada nici un ban.
Va multumim anticipat si asteptam un raspuns favorabil la cele relatate mai sus.
As vrea sa ne faceti precizarea daca datoria administratorului catre asociatie este acelasi lucru cu datoria asociatiei catre administrator.
elga50 a scris:

As vrea sa ne faceti precizarea daca datoria administratorului catre asociatie este acelasi lucru cu datoria asociatiei catre administrator.

Nu, nu este aceeasi suma.
- la punctul 1 suma datorata de fostul administrator (decedat) la predarea gestiunii catre Asociatie era aprox 23.000 lei (230 mil.); asa a declarat ulterior administratorul si presedintele blocului sotiei (s-au judecat din 1994 pana in prezent);
- la punctul 2 suma de recuperat de catre persoana decedata era de 7.300 lei (73 mil.)
Precizez ca Asociatia de Locatari (mai precis administratorul si presedintele) o ameninta si o hartuieste in continuare pe sotie pe motiv ca au suficiente dovezi ca pot recupera suma, au afisat deja in dreptul apartamentului ca are facturi debite, etc.. Ceea ce nu inteleg este totusi, daca fostul administrator era vinovat, de ce nu au reusit pana in prezent, sa recupereze suma respectiva prin instanta si vor acum sa le restituie aceasta suma sotia si mostenitorii, cand ei nu stiu cum s-a judecat acest caz?
De asemenea, va multumesc pentru promptitudinea raspunsului Dvs.
1. Daca asociatia a intentat proces administratorului, cum s-a terminat acest proces? Exista o hotarare judecatoreasca definitiva? Numai in acest caz asociatia ar putea pune in executare aceasta suma chiar asupra familiei decedatului deoarece acestia devin proprietari prin mostenirea averii decedatului.
Daca nu exista aceasta hotarare judecatoreasca definitiva, atunci asociatia nu-si poate recupera niciun ban.

2 Inteleg ca instanta de judecata a dat o hotarare definitiva prin care decedatul administrator, deci si familia acestuia, nu are nicio datorie fata de asociatie, nu?

In aceasta situatie (punctul 1 si 2) familia administratorului nu are nicio datorie fata de asociatie pana cand asociatia nu ar avea o hotarare judecatoreasca definitiva prin care familia decedatului sa fie obligata sa plateasca ceva asociatiei.

Deci orice datorie a unuia catre celalalt trebuie dovedita numai prin hotarare judecatoreasca definitiva.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
elga50, moderator
1. Asa este, Asociatia nu are nici o hotarare judecatoreasca pana in prezent de a recupera dauna - fostul administrator a decedat anul trecut in august. Numai ca Asociatia a intentat acelasi dosar in instanta (asa au declarat ulterior sotiei) ca sa recupereze suma restanta. Insa, daca ei se judeca singuri in continuare cu acelasi dosar si familia decedatului nu stie ce probe au fost depuse la dosar, Asociatia poata sa aiba acum castig de cauza? mai ales ca folosesc momentul propice stiind ca familia nu stie despre ce este vorba si din cauza situatiei financiare nu pot sa se judece in continuare.
De aceea va scriu pentru ca, administratorul si presedintele, de cate ori se intalnesc cu sotia rad si o ameninta ca, acum dupa decesul sotului ei o sa recupereze suma dupa ce vor avea o hotarare judecatoreasca, indiferent ce se va intampla. Mai spun ca ei vor sa foloseasca acest prilej deoarece stiu ca familia nu stie ce probe au fost depuse la dosar si de aceea dupa atata timp o sa-si recupereze suma. Nu mi se pare corect sa se obtina o hotarare in lipsa si familia nu depune la dosar in continuare probe. Oricum, familia nu a primit nici o citatie pana in prezent.

2. Da, asa este, instanta a dat o hotarare ca nu are datorii si au decis ca Asociatia sa recalculeze sumele. Insa, Asociatia nici nu vrea auda de acest lucru si spun ca atat timp cat nu au deschis succesiunea sotia nu are nici un drept si sa nu mai vina cu asemenea aberatii. Nu stiu, ma depasesc afirmatiile Asociatiei si de aceea va cer ajutorul.
Multumesc in continuare.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
elga50, moderator
Cautati pe portalul justitiei la judecatoria de care apartine cu domiciliul, dupa numele administratorului decedat si apoi separat dupa numele sotiei sa vedeti daca s-a dat o solutie in primul proces impotriva decedatului si daca exista proces pe rol impotriva mostenitorilor.

Au fost doua procese sau unul singur ? Din ce ziceti aici "instanta a dat o hotarare ca nu are datorii si au decis ca Asociatia sa recalculeze sumele" ar fi unul singur , nu stiu daca am inteles bine.

Ultima modificare: Luni, 2 Aprilie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Recuperare suma cheltuieli bloc ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce credeti ca trebuie facut in cazul urmator: Prima parte: - actualul administrator al blocului a avut un proces cu fostul ... (vezi toată discuția)
Restante asociatia proprietar claudieta claudieta BUNA ZIUA. Am o matusa care a decedat in2014.am aflat dupa3ani.neamurile ne au ascuns acest fapt.presedintele asociatiei locatari a facut demersurile legal ... (vezi toată discuția)
Executor judecatoresc sau scoatere la licitatie? val3ros val3ros buna ziua...va rugam sa ne lamuriti cu privire la o situatie atipica... un locatar din blocul nostru a inregistrat datorii multe la plata intretinerii drept ... (vezi toată discuția)