avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 844 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain

Buna ziua,

As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean din Africa de Sud raman bunuri proprii ale acesteia. Casatoria se oficiaza in Africa de Sud iar legea locala stipuleaza ca bunurile chiar si cele achizitionate inaintea casatoriei devin automat bunuri comune dupa casatorie. Doresc sa stiu ca in momentul in care se doreste vanzarea unui bun al sotiei (Romania) achizitionat inaintea casatoriei, deci in momentul procesului de vanzare sotul (Africa de Sud) va trebui sa isi dea acordul pentru vanzare, sau daca legea romaneasca se aplica pe teritoriul Romaniei in acest caz si nu este nevoie de acordul sotului pentru vanzare.
Multumesc,
Irina Deac
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:06, 8 Aprilie 2012
Dupa parerea mea, ceea ce prevede legea sud-africana face referire la cetatenii statului respectiv. Dvs. sunteti cetatean roman. Si cred ca este de preferat sa ramaneti asa.
Sau puteti incheia contract prenuptial. Exista aceasta posibilitate, din ceea ce am citit, chiar specifica "in cazul in care nu a fost intocmit un contract prenuptial...". Legea de acolo va da posibilitatea sa va aparati bunurile proprii in cazul unei casatorii, nu numai Dvs., ci si cetatenilor acelei tari.

Dar este numai opinia mea. Astept opinia specialistilor in domeniu, pentru ca urmaresc acest topic cu mult interes. Nu am mai citit in forum pana acum o asemenea speta. Interesanta oricum.:)
Ati inteles foarte bine.
Pe scurt asa trebuie procedat.
Chestiunea cu cetatenia poate schimba datele problemei dar legea romana ramane aplicabila oricum pentru bunurile imobile aflate in Romania.

Raman la parerea mea ,in situatia de fata daca dmna cetatean roman se casatoreste cu cetateanul african,si stabilesc resedinta comuna in Africa,legea aplicabila efectelor generale ale casatoriei este cea stabilita de art.2589 alin 1 si alin 2,respectiv legea africana.
Casatoria este un act care se incheie intre barbat si femeie prin consimtamantul personal si liber al acestora,nimeni nu o forteaza pe respectiva dmna sa se casatoreasca in conditiile stabilite de statul african,dar facand acest lucru implicit este de acord cu ele.Nu cunosc care ar fi procedura dar banuiesc ca se vor face anumite formalitati si ofiterul de stare civila va face mentiune pe actul de casatorie de acest lucru si va face formalitatile necesare de publicitate.
Vad mai mult aceasta lege ca un unic regim matrimonial pe care il prevede legea africana si de la care daca nu se poate deroga prin o alta conventie matrimoniala si astfel trebuie sa ti l insusesti daca doresti sa celebrezi casatoria in respectivul stat si cum am mai spus sa ai si domiciliul acolo.
Ganditi va ca inainte de 1oct 2011 exista un singur regim matrimonial si la noi,acum pe langa regimul comunitatii legale ,se mai poate alege si un alt regim matrimonial prin incheierea unei conventii.
Spre exemplu intervine urmatoarea situatie:cetatean african se casatoreste cu cetatean roman pe teritoriul tarii noastre unde isi stabilesc resedinta si aleg sa incheie o conventie matrimoniala in speta regimul comunitatii conventionale.Prin incheierea conventiei cetatenul african include in comunitate si bunurile lui dobandite inainte de casatorie,respectiv 2 imobile in Africa de Sud,sa inteleg ca dupa rationamentul unora dmna din Romania nu poate avea nici un dreptul conform conventiei pe imobilele din Africa ptr ca pe ele le guverneaza legea africana si conventia este facuta in Romania?
Eu unul situatia de fata asa o vad ca pe o conventie care este incheiata cu acordul ambelor parti si in cunostiinta de cauza.
Repet nu gunosc reglementarea respectiva ,este discutabila,nu mi se pare corecta,nu cunosc daca asta e singurul regim matrimonial existent acolo,dar daca asa a fost prezentat eu la asta m am raportat.
IrinaDeac a scris:

Multumesc mult pentru raspunsuri. Legea locala specifica: If an antenuptial contract has not been drawn up, South African marriages are automatically ‘in community of property’. This means that all property owned becomes part of a joint estate, whether either of you has acquired it before or after marriage.



Acum am vazut mesajul dmnei Deac,dupa cum am presupus legea este aplicabila doar in lipsa unui contract prenuptial.
Neavand aceasta informatie,raspunsurile mele precedente au fost stric pe situatia in care acest lucru nu era posibil.
Fata de aceasta situatie in legatura cu bunurile dobandite anterior casatoriei o sfatuiesc pe dmna Deac sa faca un contract prenuptial,in care sa stabileasca clar ca nu le va include in comunitatea de bunuri.
Iar pentru situatii viitoare care ar putea aparea ar fii indicat sa se documenteze si sa aleaga printr o conventie incheiata inaintea casatoriei legea aplicabila regimului matrimonial.
Multumesc mult pentru raspunsuri, eforturi si timpul acordat. Intrebarea a fost pusa pentru a se evita situatia stanjenitoare a incheierii unui contract prenuptial. Cum ma sfatuiti sa procedez astfel inca bunurile mele sa ramana bunurile mele in orice situatie, fericita sau nefericita? Contractul prenuptial este valabil numai in caz de deces sau in toate cazurile? Multumesc inca odata Dnei Contabile si celor doi Domni avocati implicati in aceasta dezbatere intradevar.

Alte discuții în legătură

Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Casatorie in legea americana mihaelapetrescu63 mihaelapetrescu63 care este diferenta intre casatorie in legea romaneasca si cea in legea americana? (vezi toată discuția)
Contract prenuptial in germania deltablu deltablu Prietena mea este disperata nestiind ce sa mai faca.S-a casatorit in urma cu 17 ani in Germania facand acest contract prenuptial.Acum casatoria lor a luat ... (vezi toată discuția)