avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Primarie de oras reprezentata in instanta de catre un ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Primarie de oras reprezentata in instanta de catre un avocat

Buna ziua,

am si eu o intrebare.
Primaria unui oras din Romania poate fi reprezentata in instanta de un avocat in baza unui contract incheiat cu Primaria orasului prin primar ? Asa se precizeaza in contract.

Care este temeiul legal ? Care este procedura de atribuire/ inchiere a unui astfel contract ?

Multumesc anticipat, in asteptarea unui raspuns.

Cel mai recent răspuns: antonia70 , utilizator 19:08, 1 Aprilie 2012
Orice persona fizica sau juridica, institutie publica poate fi reprezentat de catre un avocat in temeiul Legii privind profesia avocatului.
In cazul institutiilor se atribuie contractul in baza actelor normative privind achizitiile publice, urmarindu-se de fapt, de cele mai multe ori, mai ales in acesta perioada de criza, onorariul cel mic solicitat pentru rezolvarea problemei.
In baza unui contract civil ,incheiat intre Primarie si respectivul avocat,birou sau casa de avocatura,dar intrebarile care se pun:
1.primaria nu are consilier juridic cu drept de reprezentare in instanta?
2.a existat o licitatie organizata pt. achizitionarea de servicii juridice ,sau contractul s-a atribuit direct acelui avocat?
1. serviciile juridice sunt exceptate de la prevederile OG 34/2006 privind achizitiile publice
2. posibilitatea reprezentarii in justitie de un avocat este data chiar de legea 215/2001:
Art. 21. - (1) Unitatile administrativ-teritoriale sunt persoane juridice de drept public, cu capacitate juridica deplina si patrimoniu propriu. Acestea sunt subiecte juridice de drept fiscal, titulare ale codului de inregistrare fiscala si ale conturilor deschise la unitatile teritoriale de trezorerie, precum si la unitatile bancare. Unitatile administrativ-teritoriale sunt titulare ale drepturilor si obligatiilor ce decurg din contractele privind administrarea bunurilor care apartin domeniului public si privat in care acestea sunt parte, precum si din raporturile cu alte persoane fizice sau juridice, in conditiile legii.
(2) In justitie, unitatile administrativ-teritoriale sunt reprezentate, dupa caz, de primar sau de presedintele consiliului judetean.
(3) Primarul, respectiv presedintele consiliului judetean, poate imputernici o persoana cu studii superioare juridice de lunga durata din cadrul aparatului de specialitate al primarului, respectiv al consiliului judetean, sau un avocat care sa reprezinte interesele unitatii administrativ-teritoriale, precum si ale autoritatilor administratiei publice locale respective, in justitie

Da, dar intrebarea care mi-o pun este daca atata timp cat exista in aparatul de specialitate al primarului un astfel de angajat,respectiv consilier juridic,care poate primi imputernicire de reprezentare,primaria mai poate apela si la serviciile unui avocat?(textul prezentat vorbeste despre "sau un avocat",ceea ce ma face sa gandesc ca acesta poate reprezenta doar daca nu exista cel dintai)
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc pentru interventie. Ceea ce ati enuntat dumneavoastra mai sus am citit si eu dar tot nu m-am lamurit. Primaria este este unitata administrativ teritoriala ? Sau orasul, municipiul, consiliul local ? In contract benefiarul este Primaria prin primar.
In instanta s-a precizat tot primaria. In spete similare partea era Municipiul....
Obiectul litigiului -impozit pe cladiri - serviciul de impozite si taxe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un consiliu local angajează printr-un contract un avocat într-un ... Viorel Olaru Viorel Olaru Un Consiliu Local angajează printr-un contract un avocat într-un proces civil. Avocatul nu depune la dosar împuternicirea avocațională și nici contractul ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea persoanei fizice de catre consilierul juridic nicolauviorel nicolauviorel In temeiul ultimelor modificari legislative cum ar putea un consilier juridic sa acorde asistenta judiciara persoanei fizice cu care nu are relatii de ... (vezi toată discuția)
Consilier juridic / reprezentare firma bukinst bukinst Avem urmatoarea intrebare> Un consilier juridic care nu are raprturi de munca prin contract cu o societate comerciala o poate reprezenta in instanta pe baza ... (vezi toată discuția)