tania63 a scris:
Explicati-mi va rog daca urmatoarea situatie este legala:
in societatea in care lucrez se fac disponibilizari de personal cu salarii compensatorii , printr-un program de restructurare a societatii.Acest lucru se realizeaza prin "acordul partilor , art 55b din Codul Muncii". (Salariatii care au dorit sa fie disponibilizati au solicitat in scris acest lucru )
Intrebarile mele sunt:
1) daca posturile respective din societate sunt desfintate (peste 40 la 300 de salariiati) nu este vorba de concediere colectiva?
2) am dreptul la preavizul legal de 15-20 zile ?
3)am dreptul la somaj?
- Daca ar fi fost vorba de concediere (individuala sau colectiva, nu conteaza vezi art.68 Codul Muncii) angajatul ar fi trebuit sa primeasca in prealabil o adresa din partea angajatorului prin care i se aduce la cunostinta acest lucru, conf. art.65 Codul Muncii - pentru motive care nu tin de persoana salariatului (si in acest caz salariatul beneficiaza de salariu compensator, iar timpul de lucru in perioada preavizului de 20 de zile lucratoare se diminueaza la 4 ore/zi fara a fi afectate drepturile salariale). Acesta este singurul caz, prin care angajatul poate beneficia de somaj
- In cazul incetarii activitatii cu acordul partilor, salariatul face o cerere prin care solicita aceasta pentru o anumita data.