avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Prescriere creanta?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Prescriere creanta?

In data de 27.04.2011 ar trebui sa mi se prescrie o datorie (factura) la o firma de telefonie mobila in valoare initiala de 150 ron (neplatiti pentru ca au calculat ei gresit la momentul respectiv). In momentul in care am semnat contractul cu operatorul de telefonie mobila am semnat pe o perioada de 24 de luni fiin de acord (semnand) cum ca in caz de reziliere mi se poate aplica o taxa de reziliere de 150 E, penalitatile fiind de 0.5% pe zi putand depasii valoarea datoriei. Factura neplatita dateaza din martie 2009 urmand dupa cum am spus sa se prescrie in aprilie 2012. Factura a fost trimisa unei firme de recuperare creante care tot mi-au trimis instiintari de plata (pe care nu le-am prea bagat in seama). In acele instiintari de plata era trecuta si datoria de 150E (+penalizarile aferente neplatii ei). Intrebarea mea este in date de 27.04.2012 mi se vor sterge amandoua (presupunand ca se ajunge) sau doar datoria (+penalitatile) facturii de 150 ron? va multumesc pentru raspunsuri.
Se vor aplica toate clauzele contractuale cu privire la sume. Daca s-a stipulat in contract o taxa de reziliere o veti plati si pe aceasta. In concluzie sunteti obligat sa platiti factura restanta plus penalitatile de intarziere a platii si taxa de reziliere plus penalitatile aferente acesteia. In cazul in care intervine prescriptia, efectele acesteia se aplica tuturor obligatiilor de plata.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Deci odata prescrierea facturii expira si restul?
Factura este obligatia principala, dobanzile si penalitatile sunt obligatii accesorii. In drept exista un principiu: accesoriul urmeaza principalul. Deci daca se prescrie principalul si accesoriul se prescrie.
Ok multumesc de raspunsuri

Tin sa multumesc pe aceasta cale site-ului avocatnet.ro si userilor de pe el precum si moderatorilor si altor prs care mi-au dat sfaturi. .

[editat de moderator- discutiile dvs cu alte persoane nu pot face subiect de discutie pe forum, reformulati daca aveti intrebari fara numele societatilor implicate si fara cuvinte jignitoare , multumesc pt intelegere]
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume restante abonament telefonie mobila ContSters215676 ContSters215676 Buna seara, Pe data de 25 iulie 2010 am facut un abonament pe 6 luni cu o companie de telefonie mobila. Apoi s-a prelungit automat pana cand am cerut ... (vezi toată discuția)
Cum scap de recuperatori lupulescuvictor lupulescuvictor Buna ziua. Am si eu o problema. Am avut un abonament la o anumita firma de telefonie mobila incheiat in data de 23.07.2007. Intre timp fortat de inprejurari ... (vezi toată discuția)
Firma de recuperatori camyy2012 camyy2012 Buna ziua.am la o firma de recuperatori un fost abonament din 2009,mai aveam de platit suma de aprox 500ron,pana acum 2 luni mia tot venit acasa tot felu de ... (vezi toată discuția)