Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problma.
In anul 1947 strabunica mea pe atunci vaduva si cu un singur baiat (bunicul meu) a vandut o bucata de pamant de 3000m pe 10 kilograme de faina , seceta si foametea a determinat-o sa faca acest lucru. Stiu ca in timpul Guvernului dr. Petru Groza prin anul 1948 s-a dat o lege sau decret prin care aceste vanzari de terenuri au fost considerate inselatorii si anulate.
Daca este asa care e legea respectiva sau decret ? As avea castig de cauza daca deschid actiune judecatoreasca?
Cel care detine acum terenul a facut parte din comisia de impartire dupa 1989, nici nu am stiut pana zilele trecute ca exista act de vanzare cumparare. Bunicul e decedat din anul 1992, bunica traieste dar nu are cunostinta de aceasta vanzare.
Deja ne-am judecat cu Primaria si am obtinut castig, adica Judecatoria a cerut Primariei sa inainteze documentatia catre comisia judeteana, documentatie in baza careia sa ni se elibereze titlu de proprietate ( bunicii).Apoi am aflat de existenta actului de vanzare cumparare.
In toata povestea sunt cateva semne de intrebare. In urma deciziei Primaria ne-a trimis o instiintare precum ca dosarul nu e complet, motive invocate si in timpul procesului dar care au putut fi dovedite. Actul de vanzare cumparare este facut intre strabunica si Ionescu dar titlu de proprietate este eliberat de Primarie in baza mostenirii de la defunctul Popescu. Popescu este sora sotiei lui Ionescu. Daca a devenit proprietar prin vanzare cumparare de ce titlul este eliberat ca fiind mostenire de la parintii cumnatei?#-o
Sper sa ma fi facut inteleasa. Multumesc!
potrivit legii 203/1947 art 2Imobilele agricole nu se pot dobandi prin acte intre vii decat cu autorizatiunea si cu respectarea dreptului de preemtiune al Statului, dupa distinctiunile si potrivit prevederilor legii de fata.
Multumesc pentru ajutor.
Am gasit ce ma interesa in art 42 al respectivei legi:ART. 42
Instrainarile de terenuri agricole prin acte cu titlul oneros sau gratuit facute de agricultori cu o proprietate sub 5 ha la alte persoane decat descendentii pana la gradul trei, dupa 1 August 1946 si pana la publicarea prezentei legi, in regiunile care au suferit din cauza secetei, sunt presupuse ca au fost facute sub imperiul constrangerii si ca atare sunt declarate nule.
Daca se constata ca vanzatorul, posterior actului de vanzare, a cumparat alt teren agricol, loc de casa sau casa in oras sau la tara, vanzarea nu se declara nula.
Regiunile care au suferit din cauza secetei vor fi determinate prin deciziunea Ministerului Agriculturii si Domeniilor
Vanzarea a fost facuta in luna Martie 1947, intre parti nu exista grad de rudenie, dar avocatul care ne reprezinta ne-a spus ca nu avem castig deoarece actiunea trebuia facuta in termen de un an de la vanzarea terenului.
Intrebari: 1. Unde se precizeaza acest lucru?
2. Sunt sanse de castig?
Multumesc!