Ce sanse am de castig daca dau in judecata pe un consatean care are cumparat un teren cu suprafata de 1 ha de la bunici me pe timpul secetei din 1946 am inseles ca pe atunci era o lege care anulau aceste vanzari.Bunici sunt morti nau lasat nici un act despre aceasta vanzare numa de la primarie nea spus ca este vandut de pe timpul acela si in rolu vechi bunicu figureaza cu 3,5 ha in parcela respectiva ear pe titlu nou cu 2,5 ha.Nu stim cum sa vandut cu bani ori pe baza de cereale ca nam vazut actul respectiv batrani spun ca pe vremea aceia 1ha de pamant se vindea si pe un sac de faina.
Precizaţi dacã s-a încheiat un înscris între persoana care a cumpãrat terenul şi bunicii dumneavoastrã, precum şi dacã aceştia au primit vreo sumã de bani în urma vânzãrii terenului.
Este puţin probabil sã puteţi câştiga în instanţã procesul care se va referi la o presupusã acţiune a bunicilor dumneavoastrã, de acum 66 de ani, în condiţiile în care:
- nu puteţi dovedi modalitatea în care aceştia au înstrãinat terenul in suprafaţã de 1 ha;
- presupunerea dumneavoastrã cã ar fi existat un act de vânzare – cumpãrare, se poate dovedi falsã, ştiut fiind cã pe timpul acela se încheiau de regulã Convenţii scrise de mânã, semnate de pãrţi în prezenţa a doi sau trei martori sau o înţelegere finalizatã printr-o strângere de mânã, etc.;
- mai mult, cutuma de regulã funcţioneazã în afara oraşelor cu privire la proprietarii „locurilor”;
- nu veţi putea invoca în faţa instanţei de judecatã faptul cã la nivelul anului 1946 ar fi fost o lege care interzicea vânzarea/cumpãrarea terenurilor, fãrã dovezi temeinice în acest sens (actul de vânzare – cumpãrare, convenţia, înscrisul de mânã, etc);
Legea nr.203/1947 (in forma sub care am gasit-o eu) impunea, sub sanctiunea nulitatii absolute, forma autentica a actului de vanzare/cumparare (art.36). Iar art.42 mai spunea ceva:
Art. 42
Instrainarile de terenuri agricole prin acte cu titlul oneros sau gratuit facute de agricultori cu o proprietate sub 5 ha la alte persoane decat descendentii pana la gradul trei, dupa 1 August 1946 si pana la publicarea prezentei legi, in regiunile care au suferit din cauza secetei, sunt presupuse ca au fost facute sub imperiul constrangerii si ca atare sunt declarate nule.
Daca se constata ca vanzatorul, posterior actului de vanzare, a cumparat alt teren agricol, loc de casa sau casa in oras sau la tara, vanzarea nu se declara nula.
Regiunile care au suferit din cauza secetei vor fi determinate prin deciziunea Ministerului Agriculturii si Domeniilor.
Pentru a fi declarata nula, vanzarea trebuia sa existe, adica sa fie incheiata prin act autentic. Actul sub semnatura privata nu putea transmite dreptul de proprietate.
Sunt multe lucruri necunoscute. A avut bunicul peste 5 ha? A fost declarata regiunea respectiva ca fiind una care a suferit din cauza secetei? Exista vreun act de v/c? Poate fi invocata uzucapiunea?
Daca privim nulitatile instituite de amintita lege ca fiind nulitati absolute, atunci trecerea timpului nu poate impiedica o actiune in constatarea nulitatii. Dar, este nulitatea prevazuta de art.42 una absoluta?
Bunicu pe rolu vechi figureaza cu 4,80 ha teren tota iar acum dupa revolutie cu 3,80 ha pe titlu nou restul de 1 ha nea spus ca este vandut de pe timpu secetei .Inteleg ca acum trebuie sa ne interesam la primarie sa vedem ce fel de act este ,cum sa facut vanzarea dupa cum spuneti dumnevoastra conteaza foarte mult. Dupa cum am vazut si pe internet mai multe articole despre fometea din perioada respectiva si zonele lovite de seceta in partea de est a moldovei Falciu,Vaslui Iasi au fost declarate zone care au suferit de seceta in perioada respectiva .Multumim .