avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Retragerea unui membru din comitetul executiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Retragerea unui membru din comitetul executiv

Daca la adunarea generala a proprietarilor au fost alesi un presedinte, un vicepresedinte si 5 membrii in comitetului executiv(sefi de scari)si dupa 3zile unul din ei a renuntat ,mai este legal sa se ia hotarari cu cei 4 membrii ramasi si pentru cea de a 5a scara ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 00:24, 3 Aprilie 2012
Da, desigur ca este in continuare legal, deciziile se iau cu majoritate. In statut scrie ca sefii de scara reprezinta interesele scarii in Comitet?
In Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari se spune:
Art. 25. - (1) Pentru adoptarea hotararilor in adunarea generala a asociatiei de proprietari, se vor avea in vedere urmatoarele:
.......................
e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv.

Temporar se poate extinde aceasta prevedere si in cazul comitetului executiv, dar cu timpul trebuie ales un nou membru al comitetului executiv in locul celui care a renuntat.
Eventual se face o mica AG pe scara respectiva, se alege noul membru al comitetului, se intocmeste un PV al acestei AG si se ataseaza la PV al AG initiale.
Daca nu vrea nimeni de la scara respectiva sa fie membru in comitetul executiv se cauta un proprietar de la celelalte scari.
Trebuie convocată o nouă adunare generală. De asemenea cel care a renunțat trebuie să depună o demisie în acest sens la Președintele asociației de proprietari, care are obligația de a completa comitetul executiv, sau a renunța la un membru din comitetul executiv. Componența comitetului executiv trebuie să fie dintr-o cifră impară și acesta să fie ales din membrii asociației de proprietari fondatori sau care au solicitat ulterior să intre în asociația de proprietari prin semnarea unui act adițional care v-a fi înregistrat la judecătorie.
Așadar nu este nici legal, nici statutar să fie luate hotărârile cu aceea componență. Pentru președinte există un termen de 90 de zile în care este obligatoriu să fie ales în cazul în care nu mai există. Asta pentru că președintele este cel care este ordonatorul de credite și debite al Asociației, cel care are drept de semnătură.
Este de specificat că membrii comitetului executiv iau hotărâri pentru întreaga asociație, indiferent de câte scări sunt, dar trebuie să aibă componență impară.(5,7,9,11 membrii, NU 4,6,8,10) Așa prevede legea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 230/2007 precizeaza la art 30:
(2) ªedinţele comitetului executiv sunt legal întrunite dacă jumătate plus unu din numărul membrilor săi sunt prezenţi

Asadar nu numai daca lipseste un membru, dar pot lipsi chiar 3 din 7 si tot este legala sedinta, comitetul poate sa-si desfasoare activitatea.
Nicaieri in legislatie nu se precizeaza ca membrii comitetului executiv trebuie sa fie alesi dintre menbrii fondatori ai asociatiei.
Nicaieri in legislatie nu se prevede ca adeziunea la asociatia de proprietari ar trebui inregistrata la judecatorie. Dimpotriva, in lege se spune:
Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire se face la cererea scrisă a acestora, fără alte formalităţi.

Membrii comitetului executiv nu iau hotarari (adunarea generala ia hotarari). Atributiunile comitetului executiv le gasiti la art. 30 din L.230?2007.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numarul membrilor comitetului executiv Dorinel_77 Dorinel_77 Buna ziua Cati membri conf.legii 230/2007 trebuie sa fie in comitet. In asociatie la noi sunt 3 membrii si cu presedintele asociatiei ... (vezi toată discuția)
Adunare generala Dana Marin Dana Marin 1. Avem azi adunare generala de alegeri. Unii dintre vecinii mei, cu mare respect pentru orice #-o, spun ca daca nu vine azi majoritatea la AG ca sa fie ... (vezi toată discuția)
Administrator(i) infosystems4u infosystems4u Buna ziua Ne confruntam cu o situatie inedita. In urma unor conflicte intre administratora asociatiei noastre si un membru al comitetului executiv, aceasta ... (vezi toată discuția)