avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Pre-contract vanzare cumparare teren
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Pre-contract vanzare cumparare teren

Va rog sa ma ajutati cu o problema:

In urma precontractului mi-au fost achitata 10% din suma la care s-a stabilit pentru vanzarea terenului. Am facut precontract pentru a termina altele necesare la incheierea vanzari care in acest moment sunt gata.
Cumparatorul nu mai doreste sa cumpere invacand ca primaria nu-l lasa sa construiasca pe terenuri (terenul meu este doar o bucata suprafara cumparata de el in zona). (cred ca primaria doreste sa largeasca strada si/sau sa descarce arheologic zona).

Cumparatorul doreste sa i se returneze jumatate din suma achitata prin precontact. Are dreptul legal sa ceara acest lucru ? Poate cere anularea precontactului pe acest motiv? (inteleg ca are si un act de la primarie)

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:59, 28 Noiembrie 2008
dep[inde ce scrie in acel precontract dar si de informatiile pe care le-ati furnizat dvs. despre teren.
Daca cumparatorul dorea sa cumpere teren in zona in vederea construirii de imobile, dar primaria nu ii permite, atunci mi se pare firesc ca sa nu mai cumpere teren, dar, in acelasi timp, sa despagubeasca si pe promitenti. Un 5% din valoarea tranzactiei, ca sanctiune pentru ca nu s-a mai perfectat contractul de vanzare-cumparare mi se pare corect.
Daca refuzati si va veti judeca, e posibil sa pierdeti intregul avans.
Depinde ce ati convenit prin antecontract cu privire la suma primita ca avans, daca ea va fi returnata sau pierduta in cazul neperfectarii actelor din vina vinzatorului sau fara culpa acestuia
trebuie sa cititi cu atentie prevederile antecontractului cu privire la avansul primit! ar trebui sa fie precizat ce se intampla daca tranzactia nu este dusa la bun sfarsit din diferite motive
Dacă suma încasată este cu titlu de arvună, o puteţi reţine, cu condiţia ca posibilitatea de a construi pe acel teren să nu fi fost o cauză esenţială a încheierii contractului, cauză care să fi fost menţionată în cuprinsul antecontractului.

Dacă suma este prevăzută cu titlu de avans, atunci veţi putea, cu aceeaşi condiţie de mai sus, să cereţi instanţei rezoluţiunea contractului cu plata de către promitentul cumpărător a daunelor interese.

Liviu S.Bordaş

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract vanzare-cumparare nerespectat? cugetatorul cugetatorul Buna ziua. Se doreste vanzarea unei case cu terenul aferent. In fata notarului se constata ca sunt probleme privind intabularea terenului. Se ... (vezi toată discuția)
Razgandire vanzator ContSters22096 ContSters22096 A si B au incheiat in antecontract de vanzare - cumparare. Daca A nu mai vrea sa vanda, ce pateste in afara de restituirea avansului incasat? (vezi toată discuția)
Cumparare garsoniera fara cadastru cbutan cbutan Buna seara, Mine voi incheia un precontract pentru cumpararea unei garsoniere. Aceasta nu are cadastrul facut. Se poate face tranzactia ? Avansul pentru ... (vezi toată discuția)