Cf Codului fiscal (art.55 si art.296^15), avantajele sub forma dreptului la stock options plan, nu sunt taxabile la momentul acordarii si la momentul exercitarii.
Avem urmatoarea speta: un angajat primeste actiunile in 2009, insa le poate exercita peste 3 ani (in 2012), moment in care acesta poate decide sa le pastreze sau sa le vanda. La acest moment, angajatul decide sa vanda doar o parte din actiuni. Care este regimul taxarii acestor actiuni? Se taxeaza valoarea totala a actiunilor la momentul in care angajatul are drept de vesting (poate dispune de ele)? Se taxeaza doar suma obtinuta in urma vinderii respectivei parti din actiuni? Care sunt taxele aplicabile in ambele cazuri: impozit sau impozit+contributii sociale? Care este momentul exercitarii: momentul in care angajatul poate dispune de actiuni sau momentul efectiv al vanzarii acestora?
Multumesc anticipat
Opinia mea este ca venitul realizat, de fapt castigul, se impoziteaza potrivit art.67 Cod fiscal, ca venit din investitii, iar pe partea veniturilor salariale nu apar avantaje taxabile ca urmare a tranzactionarii valorilor respective.
In cazul transferurulir titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, persoana fizica stabileste , declara(formular 225) si plateste impozitul (16%).